Co skrývá zkratka U3V? | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Co skrývá zkratka U3V?

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Vendula Karásková (Pondělí, 17. listopad 2008)

Naši fakultu známe všichni plnou života a pobíhajících mladých studentů. Málokdo ale ví, co se na fakultě děje každý pátek, když už si většina z nás užívá víkendu. Málokdo také ví, co se skrývá za dveřmi v suterénu, označenými pro mnohé tajemnou zkratkou „U3V“.

I když se většina z nás těší ze školy na volné chvíle, mnoho seniorů by se naopak rádo do školy vrátilo. Právě těmto seniorům, kteří by si rádi osvěžili studentský život, naše univerzita nabízí už od roku 1990 možnost stát se znovu členy akademické obce a navštěvovat nejrůznější kurzy. Program Univerzity třetího věku (U3V) je otevřen všem, kteří dosáhli důchodového věku a pyšní se alespoň maturitou ukončeným středním vzděláním – pak už jen stačí zaplatit 600 Kč zápisného a vybrat si nejvhodnější kurz.

Vybírat je opravdu z čeho. Pro staronové studenty jsou připraveny čtyři hlavní kurzy a celá řada vedlejších krátkodobých aktivit. Většina absolvuje základní kurz zaměřený na otázky zdravého a smysluplného života ve vyšším věku. Rozhodně si ho ale nepředstavujte jako nějaké oddechové povídání – celkem trvá čtyři roky a přináší informace ze všech oborů naší univerzity. Jednotlivé fakulty jsou zde zastoupeny rovnoměrně a nabízí seniorům opravdu velice zajímavé a pestré informace – od seznámení s historií šifrování od Julia Caesara po druhou světovou válku, až po tak aktuální přednášku, jako je Hudba a počítače.

Studenti-senioři nadšeně plní všechny – pro nás nepopulární – studijní povinnosti a z jejich docházky a přístupu by si naše generace mohla vzít příklad. „Motivace studentů je opravdu velká – chtějí získávat nové informace i společenský kontakt, ale hlavně nechtějí zůstat oproti mladým pozadu,“ potvrzuje manažerka pro koordinaci celoživotního vzdělávání Barbora Hašková. Tomu odpovídá i neustále narůstající zájem o kurzy – na počátku navštěvovalo U3V 300 studentů, v letošním roce je to už 1600. „Kapacita prvního ročníku základního kurzu je 220 studentů, v letošním roce byla naplněna během dvou dnů a mnoho studentů jsme museli odmítat,“ doplňuje Hašková. I tady funguje nám známý princip „proklikání se“ k vytouženému předmětu – kdo dřív přijde, ten dřív mele.

Velikou událostí pro dostudované seniory je ukončení kurzu – předání závěrečných Osvědčení o absolvování. Tuto slavnostní událost si většinou nenechají ujít pyšní potomci a aula Právnické fakulty bývá plná nejen hodnostářů v talárech, ale i dětí a vnoučat vyznamenávaných.

Do programu U3V se zapojuje i naše fakulta – v pátek se námi opuštěné posluchárny plní aktivními seniory. Jednotlivé přednášky se konají sice každých čtrnáct dní, ale ti, kterým to nestačí, mohou fakultu navštěvovat také každé pondělí a pátek. V těchto dnech je pro ně od 9 do 15 hodin otevřena nová studovna v suterénu fakulty. Zde, v příjemném prostředí, mohou senioři trávit svůj volný čas například u jednoho ze čtyř počítačů. „Seniorům je zde k dispozici asistentka, která jim ochotně poradí v případě problému. Naše knihovna je seniorům také otevřena – pokaždé na začátku semestru pro ně organizujeme podobné akce a seznámení s knihovnou jako pro studenty prvních ročníků v rámci orientačního týdne,“ uvedla vedoucí naší knihovny Irena Šléglová. „Myslím, že to tu mají opravdu pěkné,“ dodala s úsměvem.

Naše univerzita nabízí vzdělávání opravdu pro všechny – nejstarší účastnici bylo 96 let. Pokud se tedy již nyní bojíte toho, jak vydržíte život bez naší milované fakulty po získání bakalářského či jiného titulu, nezoufejte. Kromě toho, že je pro vás připravena široká škála nabídky celoživotního vzdělávání (CŽV), pozadu nezůstanete ani v důchodovém věku. A o celoživotním vzdělávání vám napíšeme příště, to aby se vám ony dvě zkratky, CŽV a U3V, nepletly…

blog comments powered by Disqus