Kontroverze včera a dnes | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Kontroverze včera a dnes

Do rubriky Kultura napsala Michaela Dočkalová (Neděle,  6. listopad 2011)

Co bylo dříve kontroverzním tématem, dnes se stává normou. Zvykli jsme si na nahé fanoušky pobíhající po fotbalovém hřišti, fotografie podvyživených somálských dětí žijících ve slumech, nahé ženy zobrazené na titulních stranách pánských časopisů i na každodenní krvavé násilí v televizním zpravodajství. Byly však doby, kdy podobné výjevy šokovaly a budily pohoršení. Dnes už tolik emocí nevzbuzují, což dokazuje i právě probíhající výstava Kontroverze v pražském Rudolfinu.

Všechny fotografie kdysi pobuřovaly nebo dokonce měnily hranice vkusu. Dnes nám už nepřipadají ničím výjimečné. Překvapí snad pouze ty, na kterých jsou malé, sotva desetileté dívky pózují zcela nahé nebo namalované a ověšené šperky tak, aby vypadaly jako lehké děvy.

Výstava vzbuzuje otázku, co je dnes vlastně ještě kontroverzní? Homosexualita? Možná. Pornografická tematika? Jak u koho. Fotografie mrtvoly muže, jenž byl zastřelen na konečné v tramvaji? Už dávno ne. Čím to, že se lidé stávají otrlejšími? Může za to snad násilí zobrazované ve zpravodajství nebo filmy, které řezání končetin a střílení zobrazují jako běžnou, každodenní rutinu? Jaká bude situace za pár let? Budou se lidé vzájemně vraždit na ulici, protože násilí v televizi už je nebude uspokojovat? Nebo se doba vrátí zpátky a násilné scény a nahota budou opět přísně trestány? Bude za dvacet let existovat ještě vůbec nějaké kontroverzní téma? Když byl zabit Usáma bin Ládin, všichni volali po tom, aby byla zveřejněna fotografie jeho mrtvoly bezprostředně po smrti. Po čem budeme volat příště?

blog comments powered by Disqus