Naše fakulta nemá oficiální vedení! | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Naše fakulta nemá oficiální vedení!

Do rubriky Ostatní napsala Hripsime Zohrabyan (Neděle, 23. říjen 2011)

Na jaře tohoto roku se na fakultě konaly volby nového děkana. Akademický senát jednohlasně zvolil jediného kandidáta Břetislava Bančáka. Halas se však dopátral, že vše je jinak.

Byl někdo na inauguraci děkana? Ne. Protože se žádná, ani neveřejná, inaugurace nekonala. Nový děkan tedy oficiálně nepřevzal svou funkci a podle Univerzitního řádu tak nemá žádné pravomoci. Přitom tato tradice se na jednotlivých fakultách univerzity praktikuje již od roku 1902. Zeptali jsme se „děkana“, proč došlo k promlčení tohoto slavnostního aktu. „Inaugurace děkana se nekonala, protože s proděkany sdílíme názor, že si jí studenti neváží,“ odpověděl Bančák. Důkazy, které získal Halas, nasvědčují tomu, že uvnitř fakulty je někdo, kdo se snaží děkanské křeslo získat pro sebe. „Bančák je velmi malá ryba,“ informoval nás zdroj, který nechce být jmenován kvůli strachu o své studium.

Při pátrání nám pomohla významná událost. Na začátku října byl podle tradice slavnostně do úřadu uveden nový rektor Mikuláš Bék. Když si na svá místa sedali děkani fakult naší univerzity, Bančák chyběl. Jeho místo však nebylo prázdné! V děkanském hábitu zastupovala naši fakultu proděkanka Marka Pitronová. Na otázku, proč se na této akci nachází v děkanském hábitu, nereagovala. Neodpověděla a šla si přepudrovat nos. Pitronová u sebe přitom kumuluje čím dál víc funkcí. Je proděkankou pro studium a také pro rozvoj a vnější vztahy, vyučuje na katedře mezinárodních vztahů, stará se o pronájmy učeben a atria, kontroluje hromadně zasílanou poštu a je i největším čtenářem Halasu. „Ráda se angažuje do chodu fakulty,“ vysvětlil tuto skutečnost Bančák. A my se ptáme, zda-li nechce mít ve svých rukou moc a být všemi známa? Přeci jenom, kdo nezná Pitronovou? A kdo zná Bančáka?

Otázkou však zůstává, proč Pitronová na jaře nekandidovala na děkanský post a nepředstavovala fakultu oficiálně. „Je to moc práce a zodpovědnosti za málo peněz, Marka je radši v pozadí a tahá za nitky,“ svěřil se náš zdroj a dodal, že Pitronová miluje loutkové divadlo. Ale nechme se překvapit. Bez inaugurace nemá naše fakulta děkana, nový Akademický senát složený ze samých zvířat proto vyhlásil nové děkanské volby. První kolo se bude konat 24. listopadu a podle dostupných informací lze očekávat více než jednoho kandidáta. Třeba nás Pitronová překvapí.

blog comments powered by Disqus