Publicistika | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Publicistika — Strana 20

„Je hele, robot!“ raduje se holčička v autobuse. Maminka ji nejdříve chce okřiknout, ale spolu s ní místo toho zůstane nevěřícně koukat, jak na zastávce Velodrom vystupuje z autobusu nejen robot, ale i dámy z první republiky, muchomůrka a námořník. Na Faválu se totiž poslední listopadový večer schází postavy v nejrůznějších maskách na téma „Konec starých časů, aneb zavřete oči, odcházíme“.

Celý článek | Komentáře


O přímé volbě prezidenta občany v těchto dnech nejednají pouze poslanci. Nad tezí „Český prezident by měl být volen přímo“ se v úterý 6. prosince v aule Právnické fakulty sešlo přibližně čtyři sta studentů. Proti tezi vystupovali senátor Tomáš Grulich a politolog Roman Chytilek. Obhajoby přímé volby se ujali bývalý předseda vlády a politik Miloš Zeman a politolog Lukáš Jelínek. S malou převahou nakonec zvítězili odpůrci přímé volby.

Celý článek | Komentáře


Naše fakulta skrývá mnohá tajemství. Některá jsou převážně neškodná (čí okno to celou noc svítí), některá mystická (co je na šestém podlaží). A pak je tu pár těch hrůzostrašných a nebezpečných, ze kterých tuhne krev v žilách…

Celý článek | Komentáře


Konference s názvem Člověk, víno, společnost, která je součástí projektu Univerzitní víno, nabídla návštěvníkům nejen spoustu užitečných tipů a rad, jak správně vybrat a vychutnat víno. Především však ukázal nový a neotřelý pohled na víno jako na součást naší kultury.

Celý článek | Komentáře


Skřítek Lobby je taková fakultou zotročená a nelidskou práci vykonávající vrba, která však vždy s pochopením vyslechne každého, kdo jen se potřebuje ve výtahu vykecat ze svých životních nesnází. A víte co na tom má nejraději? To poznávání nových lidí, tu sálající inspirativitu!

Celý článek | Komentáře



Když občas procházím školou a koukám kolem sebe, je mi chvílemi až těžko uvěřit, že lidé tak rozdílní mohou vůbec studovat na stejné fakultě. Tkví v tom však nesmírná krása. A spousta z nás se velmi intenzivně snaží být stoprocentně sami svými, dělat věci neotřele, nenechat si do života kecat přestárlými autoritami. Jenže to není jenom tak, vážení! Pamatujete ještě na pohovku Roberta? Posledně vzpomínal na staré dobré časy, teď pro změnu nechápe ty dnešní mladé… Stává se z něj tak trochu morous.

Celý článek | Komentáře


Niekoľko minút pred začiatkom inaugurácie nového rektora je väčšina miest v aule Právnickej fakulty prázdna. Tu a tam pobehujú fotografi a kameramani, hudobníci si ladia nástroje a na svojich označených miestach sedí len málokto. Študenta možno zahliadnuť len sporadicky.

Celý článek | Komentáře


Nereagovať na chýbajúci konsenzus je morálnym hazardom

Tribuna — Ondrej Lunter, Matěj Feldek, Matej Hruška, Karel Musílek

V predposledný augustový deň schválil fakultný senát o šesť dní staršie opatrenie, ktorým dekan znížil poplatky z pôvodných 24 000 korún za semester na necelých štyri a pol tisíca, čo je zákonné minimum. Tento moment zároveň symbolicky ukončil činnosť petičného výboru bojujúceho proti skokovému navýšeniu poplatkov za štúdium. Vzniká tak priestor túto udalosť z pohľadu organizátora rekapitulovať a zhodnotiť.

Celý článek | Komentáře


IS je nepochybne najnavštevovanejšou internetovou stránkou akademickej obce našej univerzity. Je založený na dôveryhodnosti, aktuálnosti a presnosti. Každý tam nájde všetkých a všetko. Chýba snáď už len možnosť niečomu udeliť like, alebo niekoho len tak štuchnúť. Ak si, alebo si bol študentom Masarykovej univerzity, IS ťa má hlboko vrytého do svojej databázy. V prípade, že ťa IS nepozná a nie si v ňom, jednoducho neexistuješ. I vysoko prepracovaný systém si však občas robí, čo sa mu zachce. Odoberá tituly, ruší promócie a ktovie, čo všetko má spomínaný záškodník ešte na rováši.

Celý článek | Komentáře


Priestory Starej radnice sa pomaly zapĺňajú. Sedím v historickej miestnosti s pohodlnými stoličkami, základnou výbavou každej konferenčnej sály. Predo mnou sú spojené dva veľké stoly, na ktorých sú položené menovky rečníkov, fľaše s minerálkou a krásne vyleštené poháre. Dokonalosť sama. Trochu ma znervózňuje vykrivený nápis premietaný na plátne. V tom niekto pootočí projektor a hrany prezentácie sú narovnané. Bezzásahové zóny spôsobujú na Šumave premnoženie kôrovca. Dlhá téza, ktorá je orámovaná logom Masarykových debát, ako aj logami partnerov a sponzorov.

Celý článek | Komentáře


Retro Revue v pondělí, pořad Nejkulaťoulin­katější otorinolaryngoložka v úterý a odpolední Odposlech ve středu. Aneta Bednářová stíhá moderovat všechny tyto pořady Rádia R a zároveň studovat magisterská mediální studia.

Celý článek | Komentáře


Trochu kontroverzný, zato však realistický. Trochu dráma, zato s nadľahčujúcimi prvkami. V každom prípade film ponúkajúci divákovi podnet na prehodnotenie typických gendrových rolí, ktoré okolo seba pozorujeme a bežne prijímame. Také je dielo nemeckého režiséra Toma Tykwera 3 (Drei), zaradené do sprievodného programu česko-nemeckého dňa konajúceho sa na našej fakulte piateho októbra.

Celý článek | Komentáře


Pokaždé, když se chystám na výstavu World Press Photo, nemohu se ubránit pocitu, že opět nic pozitivního neuvidím. Z hlediska žurnalistického a fotografického lze ovšem brát fotografie za mistrovská díla, jež nám přibližují uplynulý rok – jak jinak – plný tragédií.

Celý článek | Komentáře


Před dvaadvaceti lety byly odstartovány velké změny. Nejenže během krátké doby v agónii padnul socialistický režim, ale hlavně bylo vyvinuto zcela revoluční využití klíčů jakožto náhrážka regionálně oblíbených defenestrací. A naše hlavy pomáhaly.

Celý článek | Komentáře


Tak „trochu“ agitácia

Tribuna — Mária Pákozdiová

Už v minulom čísle Halasu sa písalo o Bloku expertov, ktorý prebieha každý semester. Mne tam však niečo chýbalo – tak „trochu“ väčšia agitácia! Prednášajúci sú totiž často ľudia veľkých mien, a preto je podľa mňa škoda, že sa v sále P51, kde sa Blok expertov tento semester uskutočňoval, ani raz nenaplnila jej plná kapacita.

Celý článek | Komentáře


« Předchozí 1 8 15 17 18 19 20 21 22 23 28 Další »