Publicistika | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Publicistika — Strana 18

Na přelomu října a listopadu jsme se v diskusi s kolegy z katedry sociologie dotkli i toho, jak má vypadat univerzitní vzdělávání. Mnozí z nás na to podle mě myslí, kudy chodí. Nechceme replikovat středoškolský způsob výuky. Na univerzitě má student studovat, nemá jen pasivně poslouchat přednášky. „Nemáme posluchače, nýbrž studující,“ připomněl Radim Marada slova Iva Možného. Vedeme-li naše studující k memorování výpisků, degradujeme tím vzdělávání na univerzitě.

Celý článek | Komentáře


Black (and white!) Friday

Okénka — Bernadette Nadya Jaworsky

I’m writing this on „Black Friday,” which follows one of the biggest holidays of the year for Americans and marks the beginning of their Christmas shopping season. And while I had a lovely time sharing Thanksgiving dinner with my sister and my niece via Skype video, I awoke this morning feeling dark and ambivalent. Seriously, when was the time the sun came out in Brno?

Celý článek | Komentáře


Vánoční šílenství započalo. Davy lidí se nahrnuly do obchodních center, supermarketů a na vánoční trhy, které začaly před první adventní nedělí. Televizní záběry ukazují opravdové davové šílenství řízené předvánočními slevami, i když Němci žádné slevy nepotřebují. Vzhledem k jejich příjmu je tady pro ně levné všechno. Jídlo i oblečení stojí zhruba jako v Česku, ale všechno je tak tisíckrát kvalitnější. Ve chvíli, kdy v Německu začínají slevy, začínají se sem sjíždět i obyvatelé okolních států včetně Čechů. Jít nakupovat se tak vyplatí až v průběhu týdne, kdy ostatní musí pracovat.

Celý článek | Komentáře


Na prvním zasedání jsme si zvolili vedení a probrali pár, na prvních pohled technických, ale pro další veřejné vystupování senátu důležitých, témat. Zašli jsme také na schůzku k děkanovi, ale k tomu se dostanu později.

Celý článek | Komentáře


Nový senát má za sebou první zasedání. Hned se objevily první rozpory, ale také výzvy ke společné diskusi o problémech. A to jak od senátorů-akademiků, tak i od členů vedení fakulty. To mě osobně velmi těší. Zájmy studentské a akademické komory senátu mohou být občas rozdílné, ale rozhodně nejde o principiální opozici. Pořád bychom měli mít společný zájem na dobrém fungování fakulty jako celku. Zvláště nyní, když dlouhý a bezproblémový růst fakulty skončil, musíme o ní přemýšlet v úplných souvislostech.

Celý článek | Komentáře




Druhý listopadový týden byl plný setkání se zajímavými osobnostmi. Mohli jsme si například poslechnout Jiřího Kubíka, zástupce šéfredaktora MF DNES. V ten samý den večer nás svou návštěvou poctil i jeden ze zachráněných Wintonových dětí, o němž se více dočtete v článku Terézie Śimové.

Celý článek | Komentáře


Občanské sdružení Be International nám představilo první hru z cyklu Divadla nevšedních hrdinů s názvem Gajda versus Masaryk. Herci nás chtěli seznámit s Radolem Gajdou a uvést nás do historických souvislostí. Zatím co první předsevzetí se jakžtakž povedlo, druhé rozhodně ne.

Celý článek | Komentáře


Do auly sa pomaly sunie dav študentov. Než se úzkymi dverami všetci pretlačia, premieta sa propagačné video neziskovej organizácie, ktorá celú akciu spoluorganizuje. Neobvykle veľký záujem divákov vzbudila osobnosť Tomáša Graumanna. Naturalizovaný Američan a zároveň brnenský Žid sa chystá rozprávať svoj príbeh o dvojnásobnej záchrane.

Celý článek | Komentáře


Väčšina mužov prešla vo svojom živote obdobím, v ktorom ich zaujímala armáda, zbrane a bojové hry. V nemalom množstve prípadov toto obdobie trvá celý život, len málokto však dokáže svoju záľubu spojiť aj s budúcim povolaním. Lukášovi Visingrovi, jednému z prvých absolventov bezpečnostných a strategických štúdií na našej fakulte, sa to podarilo.

Celý článek | Komentáře


O hodine duchov sa traduje, že prichádza s úderom polnoci. Na našej fakulte však duchovia vyliezajú omnoho skôr. Je osem hodín, posledné prednášky už dávno skončili a akademický mikrosvet sa ukladá k spánku. Okno za oknom miznú svetlá, chodby sa zahaľujú do tmy. Kráčajúc potemnelým tichom, človeka nevdojak prepadnú myšlienky na obete šialených patológov, duchov nevyprázdnených skriniek, či na zlovestne sa posúvajúci hák v knižnici. Nehovoriac už o stretnutiach tretieho druhu. Skutočne sa nečakané prekvapenia ukrývajú za každým rohom?

Celý článek | Komentáře


Většina studentů propluje svým studiem i budovou naší fakulty bez toho, aby si jich kdokoliv všiml. Někteří se dostanou alespoň do širšího povědomí svých spolužáků a učitelů. A pak je tu malá skupinka těch, které nelze přehlédnout, ať už se před nimi na fakultě snažíte schovat kamkoliv. Dlouhé roky byl příkladem takového člověka Alexandr Průša, bývalý student žurnalistiky s nadmíru aktivním přístupem k fakultnímu životu.

Celý článek | Komentáře



Hokejisté naší univerzity a Vysokého učení technického se již potřetí utkali. V úterý 25. října viděla zaplněná hala seriózní utkání bez převleků, kterému však nechyběl náboj. Z vítězství 5:3 se po napínavém zápase radovali hráči VUT.

Celý článek | Komentáře


Multiinštrumen­talista, lingvista, strihač, moderátor troch relácií a vedúci dvoch oddelení v Rádiu R. Sympatický štramák Michael Kalábek sa udomácnil na piatom poschodí našej fakulty, v priestoroch študentského rádia.

Celý článek | Komentáře


« Předchozí 1 8 15 16 17 18 19 20 21 28 Další »