Kandidáti do akademického senátu bojovali v diskuzi | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Kandidáti do akademického senátu bojovali v diskuzi

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Kateřina Burianová (Úterý, 10. květen 2011)

Kandidáti na volnou pozici ve studentské komoře Akademického senátu diskutovali o aktuálních problémech a svých návrzích na jejich řešení. Diskuzi uspořádal v pondělí 9. května v atriu Debatní klub studentů Masarykovy univerzity.

U kulatého stolu se sešli čtyři potenciální senátoři – Petr Gongala, student magisterské politologie, Pavel Buršík, student politologie a mezinárodních vztahů, Jan Sádlo studující žurnalistiku, politologii a mezinárodní vztahy a Petra Bendlová, která studuje bezpečnostní a strategická studia. Na tématech, kterými se chtějí po zvolení nejvíce zabývat, se víceméně shodli. Hlavním podnětem pro jejich kandidaturu bylo skokové navýšení poplatků za prodlužování studia, vysoké nájmy za pronájem místností na fakultě a fungování akademického senátu.

Některé cíle a názory kandidátů ovšem byly specifické. Petra Bendlová by například ráda omezila kouření přímo před vchodem do fakulty. Kuřáci by si podle jejího návrhu museli svou cigaretu užívat někde dál od vchodu. Pavel Buršík by v případě svého zvolení měl „úřední hodiny“, při nichž by s ním studenti mohli probírat témata, která je zajímají. Petr Gongala si myslí, že členové studentské komory senátu by měli být ochotní „bojovat“ proti například akademické komoře klidně i formou blokády hlasování. Jan Sádlo vidí záruku hladkého fungování studentské komory Akademického senátu v osobě silného předsedy.

I přes velký potenciál debaty se v pondělní podvečer nesešlo mnoho diváků. Ti, kteří přišli, ovšem nelitovali. Kandidáti diskutovali věcně, z jejich odpovědí byly jejich postoje jasně čitelné. Diváci nedostali mnoho příležitostí k otázkám, ale ty, které položit chtěli, zodpovězeny byly. Diskuze trvající celé dvě hodiny byla podnětná a divákům s největší pravděpodobností dokázala ujasnit názor na to, kterého kandidáta mají volit.

Některé další názory kandidátů si můžete přečíst na našem Twitteru

blog comments powered by Disqus