Web Jdi pracovat! pomáhá studentům najít práci | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Web Jdi pracovat! pomáhá studentům najít práci

Do rubriky Téma čísla napsala Kateřina Burianová (Neděle,  8. květen 2011)

Studenti se při hledání práce dopouští často základních nedostatků. K žádosti o zaměstnání například zapomenou přiložit svůj životopis. Podobné chyby inspirovaly Petru Klobasovou k založení internetového portálu Jdi pracovat! Redaktoři tu například radí, jak se správně připravit na pracovní pohovor nebo uveřejňují tipy na brigády a stáže při studiu.

Petra Klobasová je absolventkou žurnalistiky na naší fakultě. Praxe a stáže v různých médiích při studiu jí přinesly cenné zkušenosti. „Po studiu jsem se ocitla na trhu práce v malém městě. Věděla jsem, že místo seženu těžko, a tak jsem si založila vlastní živnost a podnikám. Mé kontakty z praxí mi ale otevírají dveře při dojednávání spolupráce,“ poukázala na přínos, který jí praxe dala.

Internetová stránka Jdi pracovat! chce pomoci studentům v orientaci na trhu práce. Nejsou na ní uveřejňovány přímo pracovní nabídky, ale formou tematických článků nebo rozhovorů se studenty a absolventy web seznamuje s problematikou shánění práce. Například články v rubrice „Personalista radí“ poskytují čtenáři návody, jak uspět při výběrovém řízení.

Na webu radí i studenti

Na tvorbě portálu se podílejí také studenti naší fakulty. Petra Havlišová se při psaní článků nechává inspirovat zajímavými studenty ze svého okolí. „Především mě zajímají jejich zkušenosti z praxe či účast na zajímavém projektu, který by mohl čtenáře zaujmout,“ popsala shánění námětů.

Ohlasů od čtenářů autoři článků zatím mnoho nemají. Projekt je teprve v začátcích. „Diskuze pod články i na facebookové stránce jsou ještě ve plenkách. Většinou mi chodí různé reakce emailem. Zrovna teď mi přišlo poděkování za ujasnění v oblasti komunikace čerstvých absolventů s úřady. Čtenářka se chtěla dozvědět ještě něco víc, aby něco nepropásla. Takový přístup aktivních lidí mě těší,“ popsala zpětnou vazbu na web Klobasová.

A jaké chyby žadatelé o zaměstnání podle Klobasové často dělají? Často žádají o práci bez zaslání životopisu. Malou pozornost věnují i motivačním dopisům. „A ze všeho nejtrapnější je nevhodně zvolená fotka v životopisu, kde se dívky snaží vypadat promiskuitně a chlapci jako mistři světa. Všechny tyto nešvary je ale možné jednoduše odstranit,“ uzavřela Klobasová.

blog comments powered by Disqus