Centrum Brna ožilo studentským festivalem | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Centrum Brna ožilo studentským festivalem

Do rubriky Kultura napsala Tereza Cajthamlová (Neděle,  8. květen 2011)

Hudební scéna, filmová promítání i výtvarné workshopy. To vše připravili ve středu 13. dubna odpoledne pro své návštěvníky organizátoři prvního ročníku festivalu „mladých pro mladé“ Youth for You(th).

„Naším hlavním cílem je podpora začínajících umělců. Veřejnosti chceme ukázat, že se studenti věnují smysluplným a kreativním činnostem,“ uvedla jedna z pořadatelek a studentka naší fakulty Andrea Špoková.

Festivalovou premiéru pojali studenti velkolepě. Hlavní hudební scéna byla na Moravském náměstí, divadlo nebo poezii si mohli návštěvníci vychutnat na alternativní scéně v nádvoří Staré radnice. Promítání studentských filmů zajistilo Divadlo Husa na provázku a zahraniční umělci mohli svou zemi reprezentovat na multikulturní scéně na Zelném trhu. Celkem se představilo sto účinkujících a na přípravě se podílelo více než osmdesát dobrovolníků.

Mladé talenty podpořili pod pódiem hlavně jejich přátelé, známí a rodiče. „Přišla jsem se podívat na vystoupení jednoho z našich studentů. Organizace celé akce se mi moc líbí a všem pořadatelům držím palce,“ řekla vyučující Církevní střední zdravotnické školy Markéta Švecová.

Diváci se do festivalového dění zapojili také. Přistavenou tramvaj před kostelem svatého Tomáše se pokoušeli naplnit co největším počtem pomalovaných balonků. „Nafouknutý balonek si mohl každý pokreslit nebo popsat, aby se lišil od ostatních. Naše festivalové heslo totiž znělo: Nechte je vystoupit z davu,“ vysvětlila hlavní koordinátorka projektu Gabriela Boková. Celkem se v útrobách tramvaje objevilo 256 balonků. Nikdo se o nic podobného dříve nepokusil, takže byl rekord neoficiálně pokořen.

Myšlenka festivalu, který by si sami organizovali mladí lidé, pochází z Anglie. Stejný projekt už ale tři roky funguje i v Ostravě. V Brně se na jeho pořádání podílí především studenti naší fakulty.

Fotogalerie

blog comments powered by Disqus