Černobílé fotky a barevné jednohubky | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Černobílé fotky a barevné jednohubky

Do rubriky Kultura napsala Dominika Dufková (Úterý,  3. květen 2011)

Možná jen málokdo si všiml, čím členové Okrašlovacího spolku okrášlili třetí patro naší fakulty. Výstava Duše lesa sestává z černobílých fotografií Rudolfa Jandy, jemuž z různých typů krajiny nejvíce učaroval právě les.

Kdybych se sama nedošla podívat na vernisáž třináctého dubna, připravila bych se kromě ochutnávky pro návštěvníky připravených dobrůtek také o téma do okénka. Teď se můžu rozepsat třeba o vernisáži jako specifickém druhu společenské události, kterou jsem si na střední škole při hodinách společenské výchovy představovala jako děsnou snobárnu. Pochopte, ještě mi tenkrát nebylo osmnáct a se sklenicí vody místo poháru vína v ruce je těžké porozumět umění.

O výhody, které z návštěvy vernisáže vyplynuly pro můj žaludek, jsem se ale podělit nechtěla. Jako asi každá akce ve třetím patře fakulty, obývaného Katedrou environmentálních studií, ukrývá i výstava Jandových fotografií výzvu k ochraně životního prostředí.

Vlastně by mě skoro nenapadlo hledat za černobílými obrázky stromů milovníka přírody. Řekla bych si, že se autor jen z titulu své profese snažil zachytit co nejpěknější kompozici, a co naplat, ty se velmi často nacházejí právě v přírodě. Když ale někdo věnuje fotografování lesů a pralesů celý život, stojí to za úvahu. Chceme-li přírodu ochránit, nestačí pouze pragmatický přístup, musíme si k ní najít citový vztah. Tak by se dalo shrnout poselství vernisáže. Vzpomeňte si na to, až se někdy ocitnete ve třetím patře nebo třeba vyrazíte na procházku přímo do lesa.

blog comments powered by Disqus