Nová WiFi síť na fakultě: eduroam | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Nová WiFi síť na fakultě: eduroam

Do rubriky Co se děje napsal Jan Martinek (Středa,  5. listopad 2008)

Nový způsob bezdrátového připojení k internetu na fakultě přináší několik výhod. „Přes eduroam je připojení bezpečnější a navíc se na internet připojíte přímo, takže je i rychlejší,“ říká Jaroslav Šeděnka, zaměstnanec Ústavu výpočetní techniky, který se na zavádění eduroamu podílel.

Ti, kteří se na fakultě k internetu připojují bezdrátově z notebooků, jistě zaznamenali, že se v prostorách fakulty objevila nová bezdrátová síť s názvem eduroam. Není to však naprostá novinka – pilotní provoz začal již před koncem roku 2006 a dnes je dostupná téměř na všech fakultách.

Eduroam je zkratka ze slov EDUcation ROAMing a znamená to právě to, co si pod pojmem roaming představíte. Připojení se neomezuje na naši fakultu, ale můžete radostně surfovat po internetu i mimo ni. Se stejným jménem a heslem se nyní můžete připojit na všech fakultách, kde je eduroam dostupný, a tím to nekončí.

Tohoto projektu, který vznikl v roce 2003, se účastní mnoho vědeckých pracovišť a univerzit v Evropě. Stačí tak znát své UČO a sekundární heslo a můžete se připojit k internetu například na Univerzitě Karlově v Praze, Univerzitě Palackého v Olomouci nebo třeba univerzitě v Cambridge. Seznam připojeným míst v Česku najdete na eduroam.cz, mezinárodní rozcestník najdete na adrese www.eduroam.org.

Kromě toho je připojení k WiFi pomocí sítě eduroam rychlejší než přes dříve používanou VPN, protože to je omezováno počtem lidí, kteří jsou připojeni zároveň. Výhodou je též lepší bezpečnost – důsledněji je vyřešené ověření serveru, který zkontroluje vaše přihlašovací jméno a heslo, takže klesá pravděpodobnost, že někdo bude odposlouchávat přenášená data včetně vašich hesel.

Návod k nastavení připojení prostřednictvím eduroam (pro Windows, Linux a Symbian 9.1) najdete na eduroam.muni.cz. V případě problémů s nastavením vám jistě rádi poradí na CIKTu.

blog comments powered by Disqus