Krabice u Krmítka sbírá staré elektrospotřebiče | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Krabice u Krmítka sbírá staré elektrospotřebiče

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Irena Diatelová (Čtvrtek,  7. duben 2011)

Od listopadu loňského roku si mohli studenti naší fakulty všimnout velkého boxu umístěného v suterénu budovy. Kontejner slouží ke sběru drobných a vyřazených elektrospotřebičů.

Do kontejneru o objemu více než tři čtvrtě hektolitru mohou studenti vhazovat drobné elektrospotřebiče jako jsou telefony, menší počítačová vybavení, mp3 přehrávače, diktafony nebo dokonce i fotoaparáty a kamery. Baterie a akumulátory se odhazují do menšího boxu nad vyhazovacím otvorem. Studenti by do boxu naopak rozhodně neměli vhazovat zářivky, úsporky a osvětlovací zařízení.

Takzvaný E-box je ekologickým a ekonomickým řešením sběru drobné elektroniky. Fakultě jej zdarma zapůjčila firma ASEKOL, která organizuje celostátní systém zpětného odběru elektrozařízení. Jednou za půl roku firma odpad odveze. Vhodnost recyklace vyřazeného materiálu posoudí odborná komise a teprve potom je možné odpad ekologicky zlikvidovat.

„O tom, že tady taková krabice vůbec je, nemám tušení. Kdybych to věděla, nejspíš bych ji využila k vyhození starých baterií,“ uvedla jednadvacetiletá studentka psychologie a žurnalistiky Veronika Machová.

Co všechno se v E-boxu nachází, si můžou studenti sami prohlédnout, když otevřou boční stranu kontejneru. Přestože je E-box na fakultě umístěný už přes čtyři měsíce, stále ještě není plný. Studenti možnosti zbavit se přebytečné elektroniky příliš nevyužívají. Možná to bude špatně viditelným umístěním – v zadní chodbě v suterénu vedle Krmítka. „Z estetického hlediska by nebyl dobrý nápad umístit kontejner ke vchodu,“ vysvětlil správce budovy Jan Jebas. „Rušné chodby k tomuto účelu rovněž posloužit nemohou – slouží jako únikové východy. Zapadlá chodba vedle Krmítka slouží jako kompromis pro bezpečnost,“ dodal.

blog comments powered by Disqus