Pořebujeme týden volna navíc? | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Pořebujeme týden volna navíc?

Do rubriky Minitéma napsala Klára Slivoňová (Úterý,  4. listopad 2008)

Začínáme dříve než jiné fakulty, a to nejenom v republice, ale i v Brně. Ale proč si na to stěžovat, začátek výuky již v půlce září s sebou přináší mnoho výhod. Tedy pokud svůj sociální obor berete upřímně vážně.

Chtěli jste si ještě užívat prázdnin, případně si přivydělat nějaké peníze? První výmluva zavání leností. U druhé doporučuji najít si rovnou práci v Brně. Finance se hodí i během semestru.

Proč se připravit o možnost co nejdříve poznat nové tváře a prohlubovat své sociální cítění, sociologické znalosti, psychologické vnímání a novinářský postřeh? Proč žehrat nad osudem, který nám představuje Brno i jako místo plné populace, která již dostudovala, místo s prázdnými restauračními zařízeními, kde je kam si sednout?

Povinná a doporučená literatura občas zabírá více místa, než samotný sylabus. Delší čas do zkouškového nám dává prostor načíst fakta o větším počtu sociálních teorií, případně máme více času o těchto teoriích přemýšlet.

Čtecí týden je bohužel vymoženost, která je dopřána studentům pouze na některých z kateder. Ti studenti, kteří mají kombinace, které nabízejí komfort týdnu na načerpání informací z literatury pouze na jednom oboru, případně na žádném, by měli dřívější začátek semestru také přijmout s vděkem.

Týden, který předchází Vánocům, není týdnem volna. Studenti, kteří se chtějí scházet na čerstvém vzduchu, mají možnost si některé zkoušky složit dříve. Získají tak volný čas na konci února, kdy je počasí na horách stále příjemné a vzduch je lepší než na podzim.

Nač začínat v říjnu a končit až v lednu, když díky začátku semestru si můžete už Vánoce užívat s dostatečným počtem kreditů pro postup do další části studia? V mrazivém počasí vás tak může hřát fakt, že máte před sebou měsíc a půl prázdnin.

blog comments powered by Disqus