Kopírování fakultě nevynáší, přesto se zdražení nechystá | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Kopírování fakultě nevynáší, přesto se zdražení nechystá

Do rubriky Fakultní ruchy napsal Stanislav Kamenský (Úterý, 21. říjen 2008)

Poplatky za kopírování a tisk jsou pro studenty nezanedbatelnou součástí výdajů. Současná cena kopií a tisku se na fakultě, s výjimkou kopírky na recyklovaný papír, pohybuje v podobných částkách, jaké nabízí soukromá kopírovací centra. Halas proto zajímalo, kolik si fakulta provozováním kopírek vydělá, a kam tyto peníze putují.

Podle vedoucího správy budov Jana Jebase zisk z kopírování a tištění nikam neplyne. Žádný totiž není. „Samozřejmě by bylo ideální, kdyby nám provozování kopírek přinášelo peníze. Ovšem náklady i výnosy jsou přibližně ve stejné výši. Kromě obyčejného provozu hodně peněz spolknou opravy kopírek, zejména těch pro studenty.“

Na vině jsou i studenti

Jednou z příčin je špatné chování studentů ke kopírkám. Poruchy totiž nehlásí, ale odejdou k jinému z devíti jim určených strojů. Další studenti se tak pokusí zaseknutou kopírku použít, čímž její stav nevědomky dále zhoršují. U deseti kopírek určených zaměstnancům a učitelům ke stejnému problému nedochází, protože každý stroj používá omezený počet lidí. Díky tomu jsou u nich náklady na opravy poloviční až dvoutřetinové.

Kromě mimořádných oprav se podle Jebase dopředu těžko vyčíslují i ty řádné: „Dvakrát ročně před začátkem semestru necháváme udělat velkou prohlídku, a nikdy nevíme, jestli se kopírka bude jen čistit, nebo se objeví nějaká závada, jejíž oprava může stát několik tisíc až desítek tisíc korun.“

Kopií i tisku ubývá

Z čísel poskytnutých správou budov vyplývá také to, že studenti v posledních letech na fakultě tisknou a kopírují stále méně. Zatímco v roce 2006 ze strojů vyjelo 525 tisíc papírů, vloni to bylo už jen 494 tisíc. Za uplynulých osm měsíců letošního roku je jich dokonce jen 260 tisíc, a i když je podzimní semestr teprve na začátku, očekává se pokles o další desítky tisíc kusů. To je sice dobrá zpráva z hlediska ekologičnosti, pro hospodaření kopírek už je to ale horší. Část nákladů, jako jsou odpisy nebo pravidelný servis, se totiž musí platit, i když stroje nejsou využívány. Do budoucna tak není vyloučeno, že se počet studentských kopírek sníží.

Co se týče cen, zdražení se zatím nechystá, přestože k němu už tři roky nedošlo. „Kopírování a tisk jsme pojali jako nadstandardní službu studentům, na jejichž kapsu se snažíme dívat. Změnu ceny by vyvolalo jen rapidní zdražení papíru,“ objasňuje Jebas. Kdyby podle něj fakulta chtěla za současné situace z tisku mít zisk, musela by cenu zvýšit nejméně na dvě koruny za stranu.

blog comments powered by Disqus