S telefonem je to v knihovně na budku | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

S telefonem je to v knihovně na budku

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Barbora Janečková (Pondělí, 29. listopad 2010)

Zákaz telefonování platí v celém prostoru fakultní knihovny. Jedno místo však od začátku podzimního semestru dostalo z tohoto zákazu výjimku.

Červenou budku ve fakultní knihovně nejspíš nepřehlédl nikdo, kdo tento semestr procházel modrou studovnou. Ačkoli se na první pohled může zdát, že jde o dekoraci, budka má praktické využití: slouží k telefonování. To bylo až doposud v knihovně zakázáno, knihovníci se však rozhodli vyjít návštěvníkům vstříc. „K nápadu nás inspirovala knihovnická konference CASLIN zaměřená na měnící se potřeby uživatelů knihoven. Po návratu jsme s kolegy přemýšleli, co nového nabídnout,“ uvedla vedoucí knihovny Irena Šléglová. Důležitým impulsem ke zřízení mobilboxu prý byly i podněty ze strany návštěvníků, z nichž někteří chtějí telefonovat, jiní si naopak nepřejí být cizím hovorem rušeni.

Studenti nápad vítají jako vhodné a originální řešení. Někteří se dokonce podivují, že uvnitř chybí telefonní přístroj, nebo se ptají, zda nejde o stroj času. Mnozí však dosud neví, jaký má tato novinka účel. „Nevěděl jsem k čemu slouží, dokud jsem uvnitř neviděl někoho jiného telefonovat,“ řekl student mediálních studií Martin Šaroch. „Od té doby jsem ji už sám využil, podle mě je to super,“ doplnil.

Studentka sociální antropologie a genderových studií Barbora Řiháková prý také netušila, co je onen nový objekt v knihovně zač. Podle ní by stálo za to umístit vedle cedulek zakazujících telefonování šipku, která by navigovala směrem k budce a tím zároveň dala informaci o tom, k čemu budka je. Podle vedoucí knihovny však nejsou taková opatření zapotřebí. „Základní informaci mohou všichni najít na našich webových stránkách, dalšímu šíření necháme volný průběh,“ uvedla Šléglová s tím, že užitečné zprávy se prý šíří rychle.

blog comments powered by Disqus