Knihovna koupila o dva tisíce knih méně | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Knihovna koupila o dva tisíce knih méně

Do rubriky Téma čísla napsal Jaroslav Šeděnka (Pondělí, 29. listopad 2010)

Bez vysedávání v knihovně a práce s literaturou si lze studium na naší fakultě představit jen těžko. Podle vedoucí knihovny Ireny Šléglové už fakulta od svého vzniku nashromáždila kvalitní základ odborné literatury a nyní se soustředí především na nákup nových knih. V regálech jich ale letos přibudou necelé dva tisíce, což je o polovinu méně než v předchozích letech.

„Rozpočet knihovny na zakoupení knih, časopisů a databází je letos asi milion a čtvrt korun. V loňském roce to bylo o milion korun více,“ řekla Šléglová. Do této částky nejsou započteny nákupy z peněz kateder a grantových projektů. V jediné kopii, která je dlouhodobě mimo knihovnu, je přitom přibližně každá osmá kniha.

O tom, jestli se knihy nashromážděné katedrami dostanou do knihovny a nezůstanou v držení vyučujících, rozhodují knihovní rady příslušných kateder. Podle Šléglové je většina vyučujících vstřícná a po domluvě může knihu zapůjčit. To potvrdil i Juraj Hajko, student druhého ročníku bezpečnostních a strategických studií a mezinárodních vztahů. „Hodně mých spolužáků to takhle udělalo, já jsem si zatím vždy našel jinou cestu.“

Novinkou v knihovně je skenování nejžádanějších knih a jejich zpřístupnění na vyhrazeném počítači. Vedle telefonní budky je to další zlepšení, které knihovna studentům přináší. Je ovšem otázkou, zda k tomuto účelu bude stačit jediný počítač. „Důležité knihy by měly být v knihovně prezenčně dostupné alespoň dvakrát, často je tu jen jedna, kterou už má někdo půjčenou,“ vysvětloval Hajko. Knihy k nákupu přitom knihovna vybírá také na základě doporučení pedagogů a studentů.

Od letošního roku zkouší knihovna i nové způsoby, jak se ke knihám dostat. Kromě darů od studentů a zaměstnanců fakulty získá několik desítek titulů od japonské nadace Nippon a o stejnou službu žádá také International Society for Science and Religion.

blog comments powered by Disqus