EkoInkubátor spojuje podnikání s ekologií | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

EkoInkubátor spojuje podnikání s ekologií

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Dominika Dufková (Pondělí, 29. listopad 2010)

Na počátku stála snaha propojit znalosti environmentalistů s věděním ekonomů. Studijní blok nazvaný EkoInkubátor byl tedy určen především studentům environmentalistiky na Fakultě sociálních studií a studentům podnikového hospodářství na Ekonomicko-správní fakultě. Postupným vývojem se však EkoInkubátor otevřel i ostatním studentům, kteří by rádi uskutečnili svůj vlastní environmentální podnikatelský zá­měr.

K získání certifikátu o absolvování projektu musí studenti projít třísemestrálním studijním blokem. Postupně získají základní znalosti potřebné pro vytvoření vlastní představy o environmentálním podnikání. „Dostanou také možnost seznámit se s podnikatelskými záměry, které se uskutečnit už podařilo. Studenti se inspirují u českých a ve druhé etapě EkoInkubátoru i u zahraničních podnikatelů,“ popsal projekt jeden z jeho organizátorů Bohuslav Binka. Ve třetí etapě se účastníci musí zhostit nejdůležitějšího úkolu – připravit svůj vlastní „zelený“ podnikatelský záměr. „Pomáhají jim v tom takzvaní koučové, z nichž se každý specializuje na jinou oblast a může tak studentovi poradit například ve finančních záležitostech,“ doplnil Binka.

S podnikáním, které by zároveň chránilo životní prostředí, se Binka setkal už dříve při své praxi v ekologické organizaci. „V minulosti jsem působil v hnutí Duha, kde jsem poznal, co obnáší aktivismus. Chvíli mě tento přístup dokonce odrazoval a ačkoli už jsem změnil názor, přimělo mě to přemýšlet, jestli lze pomáhat životnímu prostředí jinak než aktivistickým přístupem,“ prozradil Binka, který v současnosti na naší fakultě vyučuje filosofii a etiku.

Výsledky práce účastníků EkoInkubátoru, mezi něž patří například bioobčerstvení, dokazují, že ochrana životního prostředí není v podnikání překážkou. Sám Binka však přiznává, že střet s realitou je i pro velmi úspěšné absolventy studijního bloku mnohdy problematický. „Hlavní potíž představují místní samosprávy, kde se někteří úředníci nestydí říct si o úplatek. Problémy začínajícím podnikatelům však působí i banky, kterým člověk musí nejprve dokázat, že peníze ve skutečnosti nepotřebuje, aby mu poskytly půjčku,“ shrnul nejzávažnější překážky.

O špatných zkušenostech s uváděním podnikatelského záměru do praxe může vyprávět absolvent EkoInkubátoru Petr Novotný. „Dozvěděl jsem se o něm v předmětu Marketing, kde jsme měli za úkol udělat marketingovou kampaň na propagaci EkoInkubátoru mezi studenty," vysvětlil bývalý student Ekonomicko-správní fakulty. Závěrečný projekt, na kterém pracoval, se zabýval čištěním bioplynu pro použití v dopravě. Později se dostal k přípravě bioplynové stanice v Jičíně, do níž se rozhodl zapojit. „V současné době už máme všechny potřebné dokumenty a čekáme jen na územní řízení. V Jičíně jsme však narazili na zájmy vedení města. Proti našemu záměru začali veřejně vystupovat, aby nás zlikvidovali a náš plán tak mohli uskutečnit sami,“ svěřil se s potížemi Novotný.

Neúspěchy v realizaci studentských projektů jsou však pro organizátory EkoInkubátoru motivací. „Studentům zajišťujeme kontakt s Jihomoravským inovačním centrem, které jim může s uskutečňováním originálních nápadů pomoci,“ uvedl Binka. V tomto roce se navíc projekt rozšířil o možnost absolvování letní školy, kde se účastníci deset dnů seznamují s možnostmi environmentálního podnikaní.

blog comments powered by Disqus