Vánoční písně po ugandsku zněly fakultou | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Vánoční písně po ugandsku zněly fakultou

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Vendula Karásková (Pátek, 11. prosinec 2009)

Jako malá vánoční besídka vypadal poslední letošní koncert v atriu. Netradiční pěvecké sdružení Black Uganda Choir i přes svůj exotický název přineslo posluchačům atmosféru českých Vánoc s mechanickým betlémem a nejen to.

Večerní program zahájil divadelní soubor Emanuela Krumpáče z Rosic u Brna svou krátkou autorskou hrou „Podivný případ pana Olivera“. Dva herci rozehráli absurdní hříčku se situacemi a slovy a donutili publikum přemýšlet o tom, co se děje ve skutečnosti a co jen v naší hlavě. Přes počáteční rozpaky diváci přistoupili na hru autorů s realitou a bavili se slovními přestřelkami snílka s pragmatikem, kteří si brali na paškál situace, které všichni dobře znají.

Po hromovém potlesku a krátké přestávce vystřídal divadelníky BUCH – sedm žen a čtyři muži z originálního vokálního souboru Black Uganda Choir. Je téměř nemožné je někam „zaškatulkovat“, dokážou totiž zazpívat vše od klasiky po folkové písně. Posluchače okouzlují svými nečekanými originálními texty, humorem i bezchybným provedením písní. To předvedli už v první půli koncertu, kdy se v rychlém sledu střídaly písně v angličtině s českými, třicátá léta s vtipnou současnou tvorbou a hromadný zpěv s písní osamělých písničkářů. Publikum nadšeně aplaudovalo oblíbeným starším písním stejně jako písni, která zazněla na naší fakultě ve světové premiéře. „Už jsem na nich byla podruhé, šla jsem vlastně na jistotu. Ohromně se bavím jejich geniálními, vtipnými texty,“ pochvalovala si Martina Jiříčková, studentka žurnalistiky a environmentálních studií.

Krátká přestávka přenesla atmosféru koncertu blíže k Vánocům. K poctě Ježíškovi se přidali i dobrovolníci z publika, když vytvořili živý mechanický betlém. Do zpěvu tradičních koled se mechanickými pohyby přibližovali k ústřední „svaté dvojici“ a nesli jí dary. Toto vystoupení by se dalo považovat za vrchol večera, ale veliký úspěch měly všechny písně bez výjimky. Bouřlivým potleskem a pískáním si publikum vyžádalo ještě dva přídavky. „Studenti vytvořili koncertu krásnou atmosféru. Rádi sem přijedeme zazpívat i příště,“ slíbil spokojený umělecký vedoucí souboru Tomáš Drtílek.

Komu koncert v atriu fakulty nestačil, může se jít na BUCH podívat večer 16. prosince na Zelný trh nebo si je najít na webu. Do jakéhokoli vyhledávače prý stačí zadat „uganda“.

blog comments powered by Disqus