Moderní versus klasická psychologie | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Moderní versus klasická psychologie

Do rubriky Fakultní ruchy napsal Tomáš Repka (Pondělí, 16. listopad 2009)

Studenti, kteří chtějí studovat na Masarykově univerzitě psychologii, se musejí rozhodnout, zda jít na Fakultu filosofickou nebo Fakultu sociálních studií. Obě nabízejí studentům odlišné podmínky studia.

První rozdíl čeká uchazeče o studium psychologie již u přijímacích zkoušek. Zatímco na FSS musí zájemci absolvovat scio testy, které obsahují testy Obecných studijních předpokladů a Základů společenských věd, na FF je přijímacím kritériem úspěšné zvládnutí Testu studijních předpokladů a oborových testů. To může být pro někoho hlavním rozhodujícím faktorem, jelikož daný typ zkoušky nemusí vyhovovat všem.

Studenti musí také vzít v potaz délku studia. Zatímco na naší fakultě je studium rozděleno na tříleté bakalářské a další dva roky na magisterském stupni, na Filozofické fakultě studenti dostanou po pěti letech přímo magisterský titul. Rozdílů je mezi fakultami mnohem více a přehledně je shrnuje tabulka (viz níže), kterou vypracovala jedna ze studentek psychologie Kateřina Kramlová a je dostupná na webových stránkách www.psychologienafss.wz.cz. Na této stránce mohou zájemci o studium psychologie v Brně najít spoustu dalších užitečných informací a tipů, které jim při volbě fakulty pomůžou.

Psychologii na Fakultě sociálních studií si zvolila například Kateřina Hložánková. „Brala jsem si ji původně jako druhý obor k žurnalistice, která pro mě byla prioritou. Postupem času se však psychologie dostala na první místo, protože mě její studium velmi zaujalo. Máme zde spoustu přínosných a zajímavých povinných áčkových předmětů a neméně výborná „béčka“, kde se člověk spoustu dozví, vyzkouší si nové věci a prodiskutuje vše s vyučujícími a spolužáky na seminářích nebo na přednášce,“ popisuje to, jak se jí na fakultě sídlící na Joštově ulici studuje. A dodává, že kdyby se měla rozhodovat znovu, vybrala by si stejně. „Tahle fakulta je skvělá, ať už její prostory, Krmítko, i co se personální stránky týče. Obzvlášť na Katedře psychologie je vám vždy téměř každý k dispozici. Po odtržení od Filozofické fakulty spousta skvělých učitelů přešla právě sem (Plaňava, Smékal) a stále tady zůstávají, což také jistým způsobem dokazuje, že FSS není jen nějakou „náhražkou“ za FF, což si možná někteří studenti myslí,“ doplňuje Hložánková.

Pavlína Hlavatá naopak psychologii studuje na sesterské fakultě na ulici Arna Nováka. Ačkoliv se hlásila i na FSS, zázemí Filozofické fakulty si nakonec vybrala i z důvodu, že se na ni dostaly její spolužačky. „Navíc jsem také spíše orientovaná na biologii a do budoucna uvažuji třeba o klinické psychologii a v tomto ohledu se mi zdála psychologie na FF lepší. Při dnech otevřených dveří mi na Filozofické fakultě podali více konkrétnějších informací o studiu,“ přiznává studentka. Ani ona by na své volbě nic nezměnila. „Zatím jsem totiž na škole vcelku spokojená. Ze začátku mi to sice přišlo příliš jednoduché, zdálo se mi, že skoro nic neděláme, ale ve druhém semestru to začalo být zajímavější a teď postupně zjišťuji, že to celé nějak dohromady funguje a něco mi to dává. Máme zde příjemné prostředí, učitelé nám vycházejí vstříc a spolužáci jsou úplně nejlepší,“ pochvaluje si také Hlavatá.

A jak obě studentky vnímají rozšířený názor, že psycholog z FSS není tak úplně „plnohodnotným“ psychologem? „Z této domněnky mám do budoucna trochu obavy, ale přijde mi, jako bychom srovnávali například ekonomické fakulty. Je někdo „méně“ a jiný „více“ ekonom? Stejně je to s psychologií. Celá fakulta je nová a FF jí jaksi stále nedokáže odpustit, že se odtrhla a některé obory jsou zde duplikované,“ myslí si Hložánková. Pavlína Hlavatá z Fakulty filozofické se domnívá, že na této fakultě získají studenti lepší teoretický základ. „Nakonec je to ale stejně především o tom, jak se kdo ke studiu postaví a co si ze školy odnese,“ uzavírá studentka.

blog comments powered by Disqus