Hurá na brigádu | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Hurá na brigádu

Do rubriky Téma čísla napsala Nikola Krejčířová (Pátek,  9. říjen 2009)

Studentský život je náročný nejen intelektuálně, ale také pro peněženky. Práci se během studia vyhne jen málokterý maminčin mazánek. Proto jsme pro vás přichystali přehled toho, co vás čeká a nemine.

Call centra

Brigáda v call centru – hojně nabízená práce, avšak vhodná pro ty, co mají dost kuráže. Nejčastěji jde o aktivní telemarketing, kdy musíte sami volat potenciálním zákazníkům. Lépe jsou na tom telefonisté pasivní, kteří vyřizují příchozí hovory. Nicméně pokud jste šikovní, tedy umíte se vnucovat jako nikdo jiný, můžete si v call centru poměrně dost vydělat – od 70 odměna stoupá s výkonem ke 130 korunám i více. Měsíčně musíte odpracovat často více než 40 hodin, směny si ale můžete plánovat.

Letáky

Roznos na ulici, v obchodech. Jednoduchá brigáda. Odměna je nad 60 korun za hodinu. Občas si na sebe musíte navléknout potupný obleček. Pozor, nelze srovnávat s roznosem letáků do schránek. To bývá náročnější jednak na čas, jednak na fyzičku, kdy s sebou musíte táhnout plné tašky těžkých letáků.

Úklid

Pokud vám nevadí troška cizí špínky, možná přijde i taková brigáda vhod. Nejčastěji jsou k mání úklidy v kancelářích a nebytových prostorech, kde za hodinu práce dostanete od 65 korun. Lépe zaplacený je úklid v domácnosti (od 100 korun), který s sebou však může nést i méně oblíbené činnosti, jako je mytí wc, oken, žehlení… Najít takovou brigádu je ovšem spíše náhoda.

Recepce a jiné

Práce na recepcích hotelů, wellness center, firem… Odměna od 60 korun na hodinu. Náplň se případ od případu liší. Někde mohou chtít jen sem tam zvednout telefon a vyřídit e-mail, jinde můžete mít na starosti rozsáhlou administrativu daného objektu nebo musíte komunikovat v několika jazycích.

Manuální brigády

Už jen pro tu zkušenost to stojí za to. Nudná až mizerná práce na směny, pořád to samé dokola. Až po pár týdnech ve výrobní společnosti skutečně pochopíte, jak to ten Marx myslel s tím vykořisťováním. V Brně a okolí platí od 60 korun na hodinu. Nejčastěji se jedná o balení, kompletaci či jednoduchou montáž výrobků.

Hlídání dětí

Máte-li rádi děti, je to něco pro vás. Brigádu najdete například v inzerci (i na Vývěsce se čas od času něco objeví), popřípadě přes agenturu, kde od vás ale velmi pravděpodobně budou vyžadovat nějaké zkušenosti. Mzda záleží především na domluvě, pokud je součástí i doučování ratolesti, vyšplhá se i na několik set za hodinu.

Pohostinství

Brigáda pro lidi, kteří mají rádi lidi. Obsluhovat v restauraci nebo častěji v kavárně, čajovně můžete od 60 korun na hodinu. Připravte se na to, že pracovat musíte s úsměvem a o víkendech. Dýška nebývají slavná – jen si vzpomeňte, kolik dáváte v kavárně vy.

Výuka jazyka

Když budete soukromě učit, přijdete si na 150 až 200 korun za hodinu. Konkurence je ale v Brně veliká. V inzerci se to jen hemží nabídkami výuky angličtiny… Pokud byste pracovali v některé brněnské jazykovce, záleží na jejím jméně a vašich dovednostech. Bez certifikátů či zahraniční zkušenosti se ale jen těžko obejdete.

Práce v obchodech

Brigády v supermarketech, obchodech s oblečením, na pokladnách. Hodinová mzda od 60 korun, závislá na náročnosti práce. Vyšší bývá například při inventurách, kdy se pracuje v noci. Na pokladnách se připravte na hmotnou zodpovědnost.

Tazatelé

Práce tazatele je pro studenty naší fakulty zvlášť dobrou školou. Ne každý má odvahu oslovovat lidi s dotazníkem, „výzkumná“ zkušenost zdola se ale může někdy hodit. Odměny jsou variabilní, často od 100 korun za dotazník (ale i 200 a více). Pokud se vám poštěstí, dostanete se i k nějakému serióznímu výzkumnému projektu.

Promotéři, hostesky

Jste krásní, mladí, přesvědčiví a sympatičtí?! Za hodinu si vyděláte kolem sto korun, sazba závisí na prestiži dané akce a na požadavcích zaměstnavatele. Méně určitě dostanete za propagaci jogurtů v supermarketu, více za pózování v plavkách na brněnském výstavišti.

Kosmetika

Prodej kosmetiky a podobného je dobrým přivýdělkem pro lidi, kteří mají hodně známých. S kamarádkami, co se v životě nenamazaly žádným krémem a nikdy nepoužily řasenku, to asi nepůjde. Nevýhodou je velká konkurence, Oriflame nebo Avon dealuje každý druhý, což už samo o sobě neslibuje závratné výdělky.

Brigády pro „nestydlivé“

Máte rádi umění a nebojíte se svléci? Pózujte studentům při malování aktů. Pro vyznavače peprnější zábavy jsou tu pak videochaty a další podobné aktivity…

blog comments powered by Disqus