Ťukneme si v atriu | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Ťukneme si v atriu

Do rubriky Fakultní ruchy napsal Jan Perla (Pátek,  8. květen 2009)

Příjemný prostor atria naší fakulty doceňují nejen studenti. Ti se naopak často odrazí od nápisu u dveří „Atrium dočasně uzavřeno“. Když se podívají oknem z druhého patra, copak se to mezi sloupy děje, sbíhají se jim sliny. Pánové v oblecích a dámy v kostýmcích si totiž dopřávají lahodné pochutiny třeba na závěr konference.

Někteří studenti se jistě zamyslí i nad tím, jak je možné, že se na rautech popíjí alkohol. Když chtělo alkoholické nápoje prodávat Krmítko, fakulta mu to rázně zatrhla. Rozdíl mezi Krmítkem a rauty ohledně alkoholu vysvětluje proděkanka Pitrová, která má akce na fakultě ve své odpovědnosti: „Nechceme, aby na fakultě docházelo k dlouhodobému prodeji alkoholických nápojů, jako se děje v některých menzách. Ovšem jednorázové akce typu rautů jsou něco jiného, což nám potvrdili i právníci. Navíc rauty po konferencích se konají většinou po pracovní době a tak i zaměstnanců se již zákaz požívání alkoholu netýká.“

V atriu je živo

Rauty nejsou jediné, co se na zastřešeném dvorku fakulty odehrává. Středeční večery jsou tradičně vyhrazeny divadlu, kulturní akce pořádané samotnými studenty se v atriu konají i jindy. Přes den oko často potěší nějaká výstava, či dobrovolnická akce. Vrcholem jsou pak pro některé koncerty, naposledy kapely Kryštof. Další akce můžete do atria dostat i vy. Jak na to?

Ať už jde o jakýkoliv nápad, nevyhnete se jednání s vedením fakulty a správou budovy. Pokud se jedná o akci některé z kateder či ústavů na fakultě, stačí se prostě domluvit na termínu a najít vhodný prostor. Dost často se stane, že jediným volným místem je právě atrium, protože většina učeben je plně vytížena výukou. „Přehled o možnosti využití různých místností má správce budovy pan Jebas. U něj je třeba místo a čas zarezervovat,“ říká Pitrová.

Hudba ano, oheň už ne

Pokud jste studenty fakulty a chcete pořádat akci na vlastní pěst, budete už mít zařizování trochu složitější. Fakulta nemá žádný registr akcí, ani jednotná pravidla či určené jejich počty, vždy záleží na posouzení několika lidí. Především vaši akci musí schválit někdo z vedení fakulty po konzultaci s Kolegiem děkana. Pokud se jedná o kulturní či jiné aktivity fakultních spolků, většinou v tom není problém. „Fakulta podporuje studentský život, a pokud studenti dodrží základní pravidla a řády fakulty, tak akci samozřejmě rádi povolíme. V takovém případě je pak nájem za prostory nulový, nebo pouze symbolický,“ přibližuje Pitrová. Co znamená dodržení základních řádů, se nedávno přesvědčili studenti, kteří chtěli na fakultě uspořádat žonglérskou fire-show. Oheň na fakultu nepatří, protipožární předpisy jsou v tomto velmi přísné. Akce se tedy buď neuskuteční, nebo se bude muset obejít bez ohně.

Studentskou akcí ale rozhodně nebyl třeba výše zmiňovaný koncert kapely Kryštof. Mnoho studentů se dokonce ptalo, proč hrají Kryštof právě u nás. Podle slov Pitrové si fakultu vybrali sami a oslovili její vedení. V takovém případě již o akcích debatuje celé Kolegium, které také určuje případnou cenu pronájmu. Kapela Kryštof za něj zaplatí více, než například nějaká nezisková organizace. A žádostí o pronájem není málo. „Snažíme se, aby akce alespoň nějak souvisela s fakultou. V případě Kryštofů šlo třeba o celé turné po vysokých školách, tak jsme je povolili. Ale často nabídky odmítáme. Vzpomínám si například, že u nás někdo chtěl dělat módní přehlídku,“ vysvětlila Pitrová.

blog comments powered by Disqus