IS slaví kulatiny | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

IS slaví kulatiny

Do rubriky Co se děje napsala Hripsime Zohrabyan (Pondělí, 11. květen 2009)

Informační systém Masarykovy univerzity má deset let. Prodělal bohatou minulost, prošel si neklidnou pubertou a je stále ve vývinu.

Vznik celouniverzitního informačního systému inicializoval v roce 1998 tehdejší rektor Jiří Zlatuška. „Chtěl zajistit prostupné a kreditové studium na univerzitě. Věděl, že se to nedá realizovat bez celouniverzitního systému a měl dobré zkušenosti s administrativou Fakulty informatiky, jehož systém byl vyvíjen a provozován pod vedením docenta Brandejse,“ řekla pracovnice Centra výpočetní techniky Jitka Brandejsová. A právě Michal Brandejs, stojí za celým Informačním systémem Masarykovy univerzity. Na univerzitě působí již třiadvacet let, postupně se vypracoval na vedoucího Centra výpočetní techniky a vedoucího vývojového týmu Informačního systému.

Proti technice petice

Na začátku pracovali na vývoji pouze čtyři odborníci, dnes se o plynulý chod ISu stará několik desítek specialistů. Počátky nebyly jednoduché, hodně studentů a dokonce i pedagogů bylo proti zavádění ISu. „Na jedné z fakult studenti sepsali petice. Důvodem byla nemožnost představit si jednotné hodnocení předmětů zadávané v konkrétních lhůtách a další dnes běžné věci,“ sdělil Brandejs. V březnu 1999 byla na fakultách naplněna základní data do katalogu předmětů a zápis do dalšího semestru byl již elektronický. Časem IS nahradil indexy a také papírové přihlášky. Informační systém využívají nejen studenti a pedagogové, ale od loňského roku i absolventi univerzity. Ti jsou v systému evidováni, pokud mají vyřízené pohledávky vůči univerzitě. Jejich přístup je bez omezení a neruší se. „Do Absolventské sítě se zaregistrovalo dalších dva tisíce absolventů, kteří studovali ještě před existencí ISu,“ dodala Brandejsová. Před deseti lety v roce 1999 se počet přístupů do systému blížil k 70 tisíc za měsíc, již další rok to byl trojnásobek. V loňském roce se návštěvnost ISu pohybovala kolem 50 milionů přístupů za rok. Letos bylo evidováno přes třicet tisíc přístupů za den a téměř dva a půl milionu za měsíc.

Kdo dřív přijde, ten dřív mele

Nejvíce je systém zatížen v době registrací předmětů. „V první minutě klikne kolem tisíce studentů, z toho asi dvě stě v první vteřině. Systém potřebuje ke zpracování přicházejících požadavků dobu zhruba deseti minut, ale následně pracuje zase s běžnými odezvami. Studenti ovšem nemusí mít strach, jejich požadavky se vyřizují v tom pořadí, v jakém přicházejí,“ řekla Brandejsová. IS obdržel několik ocenění, hlavně Eunis Elite Award 2005 jako uznání vedoucího postavení v používání informačních technologií v rámci vysokého školství nebo Inforum 2007 za elektronický archiv závěrečných prací. Setkat se s ISem můžeme nejenom na Masarykově univerzitě, ale i na dalších pěti vysokých školách, které systém využívají ve svých vlastních modifikacích.

Budou hodinky s vodotryskem?

Jako všechno ostatní i IS se dále vyvíjí a přizpůsobuje se novým podmínkám a požadavkům. Co nového tedy studenty čeká? „V letošním roce se soustřeďujeme na zmodernizování některých starších částí: Vývěsky, Záznamníku učitele, Publikací a dalších agend. K náročným aplikacím patří také další vývoj v oblasti služby na odhalování plagiátů a lze pravděpodobně očekávat překvapení na úrovni republikové. V neposlední řadě připravujeme nový způsob fulltextového vyhledávání,“ prozradila další vývoj Brandejsová.

blog comments powered by Disqus