Tělocvik nemusí být jen nepříjemnou povinností | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Tělocvik nemusí být jen nepříjemnou povinností

Do rubriky Co se děje napsala Eliška Raková (Neděle, 12. duben 2009)

Nezáleží na tom, studiu jakého oboru se na naší fakultě věnujete, či jak kladný, popřípadě záporný vztah pěstujete k pohybovým aktivitám. Podmínky jsou pro všechny stejné. Během šesti semestrů bakalářského studia musíte získat dva povinné kredity za tělesnou výchovu.

Nabídka tělocviků je pestrá a vybrat by si měl skutečně každý. Výhodou je, že si při studiu většinou zcela zadarmo můžete vyzkoušet sporty, ke kterým byste se jinak možná vůbec nedostali. Pojďme se společně podívat na některé z nich.

Zapíšete-li si předmět Nordic Walking, vyfasujete pár holí a během semestru se v početné skupince dalších „procházkomilů“ vypravíte na Špilberk, obejdete brněnské parky a kulturní památky. Mimo výuku máte možnost zúčastnit se také delších výletů do okolí města. „Předmět Nordic Walking se zabývá chůzí s oporou o hole, jehož velkým přínosem je zapojeni horní části těla do fyzické aktivity, kdy až čtyřicet procent energie vynaložené na chůzi mohou odpracovat paže. Tím se tato aktivita řadí k takzvaným komplexním sportům podobně jako běh na lyžích, veslování, nebo například plavání,“ uvedl lektor Zdeněk Zítka. Tempo vycházek je přizpůsobováno skupině a rozhodně je zvládnou také nesportovci. S sebou potřebujete pouze vhodné oblečení a pevnou obuv, speciální hole je možné si zapůjčit přímo od Centra univerzitního sportu (CUS).

Pokud jste příznivci pobytu na čerstvém vzduchu, možná vás zaujme právě golf. „Výuka probíhá jednou týdně, a to v indoorovém centru v areálu brněnského výstaviště. Při pěkném počasí se výuka přesouvá na cvičnou louku v Žabovřeskách,“ prozradil Jiří Grummich, jeden ze studentů, a dodává: „Myslím si, že pokud někoho golf zajímá, rozhodně je to cesta, jak se o něm aspoň něco dozvědět a naučit se potřebné základy.“ Výuka však není zdarma. Zápisné, které činí 1600 Kč, zahrnuje výpůjčku holí a vstup do areálů. Studenti obvykle velice příznivě hodnotí ochotu a přístup instruktorů, se kterými je možné domluvit například výjezd na golfovou akademii či uspořádání golfového campu.

Do tělocvičny si můžete přijít zacvičit třeba jógu, která vám poskytne příjemnou relaxaci a celkové protažení těla. Zaregistrovat si můžete „klasickou“ Jógu nebo Fitness jógu. V čem se liší? „Mezi jógou a fitness jógou je veliký rozdíl, protože jóga jako taková je nejen fyzické cvičení, ale také cvičení duševní. V podstatě celý první půlrok se člověk učí správně dýchat. Fitness jóga je kombinací zdravotní tělesné výchovy, strečinku, bodystylingu a právě i jógy,“ nechala se slyšet Miloslava Urbanovská z Fakulty sportovních studií.

Za zmínku bezesporu stojí Žonglování. Jeho lektorkou je Dagmar Trávníková, která se příznivým vlivům žonglování a dalších psychomotorických aktivit věnovala ve své disertační práci na oboru Kinantropologie. „Pro většinu populace představuje žonglování pouze cirkusovou dovednost. Není u nás obvyklé, jako například v Německu, aby žonglování tvořilo součást tělesné výchovy. Přitom je tato aktivita vhodným nástrojem pro rozvoj motorických dovedností, nervosvalové koordinace a rovněž kreativity,“ píše ve svých skriptech.

Věděli jste, že v rámci povinné tělesné výchovy se můžete přiučit masérskému umění? „Sice se při tomto tělocviku moc nenadřete a nevylítáte, ale naopak se úžasně uvolníte a naučíte se užitečné věci,“ pochvaluje si výuku Základů regenerace a masáží studentka Lucie Růžičková. A podíváte-li se sami do nabídky CUS, zjistíte, že je určitě z čeho vybírat.

blog comments powered by Disqus