Je jednoobor vítězstvím? | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Je jednoobor vítězstvím?

Do rubriky Téma čísla napsala Hripsime Zohrabyan (Sobota, 18. duben 2009)

Někdo si oborů naloží, seč mu čas a síly stačí. Jiný „standardně“ studuje svou kombinaci. A někomu dokonce stačí obor jen jeden. Bude mít ten poslední nejvíc volného času?

Zatímco studovat na magisterském stupni jeden obor není příliš neobvyklé, mít jeden obor již na bakaláři je spíše výjimka. V jednooborovém studiu je 229 prezenčních bakalářských studentů. „K dnešnímu dni to tvoří 13 procent z celkového počtu 1712 studentů tohoto programu,“ uvedla vedoucí studijního oddělení Jitka Štěpánková.

Jednooborová forma studia má samozřejmě klady i zápory. Výhodou úzkého zaměření je to, že je člověk v dané oblasti specialistou. Také má méně povinných, áčkových předmětů, na druhou stranu si ovšem musí projít více povinně volitelnými kurzy jednoho oboru, které jej nemusí oslovovat. „Můžu být zaměřená jen na ten jeden obor a plně se na něj soustředit. Mám víc času na čtení povinné i doporučené literatury, na druhou stranu jsem teď měla trochu problém vybrat si dost předmětů,“ svěřila se Zdeňka Prokopová, studentka první ročníku sociologie. „Na rozdíl od svých spolužáků, kteří mají dvouobor, mne čekají pouze jedny státnice,“ uvedla jako další výhodu studentka třetího ročníku jednooborových mezinárodních vztahů Lucie Kupová. Letos si přibrala další zaměření. K tomu dodala, že nevěděla, že je tak jednoduché studovat dvouobor, protože dříve nepátrala, jak je to s kredity. Ze strachu, že se ve svém oboru neuplatní, se loni rozhodla rozšířit svůj studijní záběr a podala si přihlášku na dvouobor. „Dvouoborový student je na tom líp, co se týče sociálního zázemí. Potkává se s více lidmi a má větší sociální síť,“ přidal další zápor Vít Strádal, student druhého ročníku jednooborové sociologie.

blog comments powered by Disqus