Studenti oživili provoz ve Sluneční čajovně. Zatím s nepravidelnou otvírací dobou | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Studenti oživili provoz ve Sluneční čajovně. Zatím s nepravidelnou otvírací dobou

Do rubriky Gastro napsala Sára Suchá (Čtvrtek, 23. listopad 2017)

Studenti Fakulty sociálních studií obnovili provoz ve Sluneční čajovně. V polovině října se čajovna po půl roce znovu otevřela milovníkům čajových dýchánků. Ti ji naleznou za hojně navštěvovaným Krmítkem v suterénu fakulty. Prostory Sluneční čajovny nabízí studentům příjemnou alternativu, která je protknuta poklidnou atmosférou. Studenti si zde mohou vybírat ze široké nabídky čajů a různých drobných pochutin, které jim přichystají ochotní studenští dobrovolníci. Ty daly dohromady studentky Anna Kotlářová a Lucie Šebková.

„Na fakultě mi chyběl klidný a bezpečný prostor, kde bych mohla trávit čas. Koncept Sluneční čajovny toto všechno naplňoval, tak mi přišlo škoda, aby zůstala zavřená. Bylo mi jasné, že když se do toho nevrhneme my, tak to nikdo jiný neudělá,“ vysvětluje svou motivaci Anna Kotlářová, která studuje druhým rokem enviromentální a bezpečnostní a strategická studia.

Čajovna na fakultě není úplnou novinkou, jak by se mohlo zdát. S provozem ve Sluneční čajovně začali studenti asi před šesti lety, nicméně poslední rok se potýkala s nedostatkem dobrovolníků, kteří by zde pracovali. Od letošního dubna byl proto její provoz přerušen až do poloviny října. Noví nadšenci do ní na podzim vnesli život. Kromě čajování by zde chtěli pořádat více či méně pravidelné přednášky či setkání se zajímavými hosty.

„Já jsem se ke Sluneční čajovně dostal náhodou, protože se znám se slečnami, které tu pracují. Navíc se mi líbila představa, že by na fakultě bylo útulné a klidné místečko. A to, že je s tím spojeno trochu práce v podobě uvaření pár čajů, mi tolik nevadí. Pro mě je to místo, kam si můžu zalézt a dělat si svou práci, případně obsloužit pár lidí,“ říká s úsměvem jeden z dobrovolníků Dalibor Máslo, který první rok studuje mediální studia a žurnalistiku ve spojení s veřejnou politikou.

Povědomí o Sluneční čajovně není mezi studenty zatím tolik rozšířené. Přesto si čajovna postupně na fakultě získává svou klientelu a lidé si začínají zvykat na přítomnost nové možnosti, jak příjemně vyplnit volný čas mezi přednáškami. Dobrovolnice Kotlářová teď vidí jako největší výzvu zavedení pravidelné pracovní doby. Zatím pro to však nemá dostatek dobrovolníků, kteří by se o čajovnu starali. „To, co my můžeme nabídnout, je naprosto unikátní místo na fakultě a nejen na fakultě, ale v celém Brně, kde můžou lidé příjemně trávit čas. Výhodou pro nás dobrovolníky je, že tu můžeme neomezeně zadarmo konzumovat čaj a máme stálý přístup k tomuto prostoru. Takže když chceme nebo potřebujeme, můžeme sem kdykoli přijít i mimo pracovní dobu, čajovat si tu nebo jinak trávit čas,“ láká studenty Kotlářová.

blog comments powered by Disqus