Končí tříleté volební období Akademického senátu MU. Celá univerzita volí | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Končí tříleté volební období Akademického senátu MU. Celá univerzita volí

Do rubriky Univerzita napsala Jana Blahošová (Pondělí, 20. listopad 2017)

Záhy po fakultních volbách mohou studenti i akademičtí pracovníci volit své zástupce znovu, tentokrát do Akademického senátu Masarykovy univerzity na tříleté volební období. Kandidaturu museli zájemci odevzdat do konce října, ve čtvrtek 9. listopadu se zveřejnili všichni kandidáti v jednotlivých obvodech. Voliči budou moct poslat svůj hlas elektronickou cestou od 20. do 24. listopadu.

Studenti a pracovníci zvolí na každé z devíti fakult své tři zástupce mezi akademickými pracovníky a dva mezi studenty. Na Ekonomicko-správní fakultě a Filozofické fakultě vyberou hned tři členy studentského sboru. Své tři zástupce zvolí také celouniverzitní pracoviště jako je třeba středisko Teresiás pomahájící studentům se specifickými potřebami. Dohromady tak volby proběhnou v 19 volebních obvodech, přičemž voliči mohou přidělit hlas kandidátům ze svého obvodu. Dohromady příští rok zasedne 50 nových senátorů a senátorek, 20 z nich vzejde z řad studenttů.

Předseda Akademického senátu Stanislav Balík vybídl členy akademické obce, aby se voleb zúčastnili. „Jde o mimořádnou příležitost, jak ovlivnit směřování naší univerzity do budoucnosti a předat důvěru těm kandidátům, kteří mají podle vás reprezentovat vaše zájmy v dalších třech letech,“ uvedl Balík, který právě ukončuje volební období jako předseda senátu a letos kandiduje znovu jako zástupce Fakulty sociálních studií. Spolu s ním kandidují Iva Šmídová, Petr Suchý a Tomáš Řiháček.

Studenti rozdělí své dva hlasy mezi tři kandidáty. Jeden z nich je student politologie Jiří Němec. „Studentská komora například promlouvá do stipendijní politiky jednotlivých fakult či připomínkuje Studijní a zkušební řád. Také se formou členství v komisích podílí na tvorbě rozpočtu Masarykovy univerzity. To je to, na čem se chci podílet,“ popsal Němec. Společně s ním kandidují také Daniel Kerekeš, který právě v senátu končí volební období a nováček Jiří Maixner.

Z celé univerzity kandiduje celkem 53 akademických pracovníků a 44 studentů. Do boje o senátní křesla se nejvíce studentských kandidátů zapojilo na Přírodovědecké fakultě, z řad pracovníků na sportovní fakultě.

blog comments powered by Disqus