"Vyšinutá" zahraniční politika očima Lubomíra Zaorálka | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

„Vyšinutá“ zahraniční politika očima Lubomíra Zaorálka

Do rubriky Fakultní ruchy napsal Marie Drahoňovská (Čtvrtek, 15. prosinec 2016)

Vyšinutost dnešní doby, úzkost z ovlivnění, ale také podstatu vzájemné mezinárodní komunikace diskutovali ve čtvrtek 15. prosince studenti se současným ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem. Debata se konala na univerzitní půdě auly Fakulty sociálních studií. „Dnes se velice řeší, že naše zahraniční politika upadá, velmi zajímavá je i otázka současné visegrádské spolupráce. Pana Zaorálka jsme si pozvali, neboť má k tomuto tématu mnoho co říci, ale zároveň je to obrovská osobnost,“ vysvětluje Jiří Němec, člen Studentské sekce Mezinárodního politologického ústavu, jež debatu organizovala.

Hned v úvodu zmínil Zaorálek dnešní vyšinutou politiku, jak ji nedávno nazvala Angela Merkelová. Toto přirovnání si Zaorálek vysvětluje jako nepředvídatelnost dnešní doby. Hovořil o tom, že se chronicky nedaří předpovědět, co bude následovat. Výsledky jsou pro nás potom vždy překvapivé a mají tendenci nás zaskočit. Příkladem jsou jak nedávné prezidentské volby ve Spojených státech, tak Brexit. Jenže právě tato „vyšinutost“ je podle ministra cenou za svobodu.

Bez kritiky a slov frustrace se debata neobešla

Po úvodním Zaorálkově shrnutí současné situace zahraniční politiky následovaly otázky z řad studentů. Hned první vstup do debaty od studenta doktorského stupně Mezinárodních vztahů, Víta Borčanyho, dal ministrovi jasně najevo, že studenti mají přehled o jeho činnosti a chtějí s ním debatovat na odborné úrovni, zároveň se však nebojí vznést kritiku. Otázky směřovaly například ke zhoršení obchodní bilance či snížení exportu do některých států za dobu Zaorálkova působení. Vyjádřili se ale i další. „Budu k vám mluvit otevřeně, jsem frustrována dnešní dobou, tím, jak všichni jen blábolí,“ vznesla kritiku studentka Kateřina Rešlová.

Ke slovu se dostali i další studenti, avšak dotazů bylo tolik, že se ve vymezeném čase nedaly stihnout. „Žádnou geniální radu pro vás nemám, já si myslím, že si na to všechno musíte přijít vy sami. Jestli k tomu některé z vás popostrčím, budu to brát jako úspěch,“ konstatoval v průběhu debaty Zaorálek.

Rok 2017 bude přelomový

Velkou část svého projevu věnoval ministr také budoucnosti, a to především té blízké. Nadcházející rok bude totiž dle jeho slov v mnohém přelomový. Na stole bude otázka Brexitu a projeví se také důsledky amerických voleb. Na podzim pak nesmíme zapomenout na volby do Poslanecké sněmovny. Podle Zaorálka jsou záležitosti české politiky stále více světové, a i k tomu by měli lidé přihlížet, uvědomit si tuto skutečnost. „Období, které prožíváme, kdy se nedaří ukončit konflikty v Sýrii, vzniká chaos v Evropské unii, ale i situace v USA, to vše beru jako těžké zkoušky a my máme za úkol jimi projít,“ přiblížil Zaorálek studentům situaci na tématech jim velmi blízkých.

„Pan Zaorálek je vynikající řečník. To, že zvládl v tak krátké době vystihnout podstatu problémů v mnoha konfliktních zemích, je obdivuhodné. Nejzajímavější byla problematika Sýrie. Dost jsem toho nevěděla, takže jsem ráda za vysvětlení situace a nové informace,“ ohodnotila přínos akce návštěvnice debaty Tereza Nováková.

blog comments powered by Disqus