Pozitivní mysl jako základ nejen sportovního úspěchu | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Pozitivní mysl jako základ nejen sportovního úspěchu

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Martina Moresová (Neděle, 30. říjen 2016)

Psychická vyrovnanost je pro vrcholového sportovce nesmírně důležitá. Může ale sport pomoci překonat závažnou nemoc? Na tuto a mnoho dalších otázek odpovídali ve čtvrtek 20. října bývalý vrcholový badmintonista Petr Koukal a mentální trenér Jiří Kastner. Přednáška se konala v univerzitním kampusu Fakulty sportovních studií. Na příchozí čekala také autogramiáda nové knihy Petra Koukala.

Mentální kouč Jiří Kastner návštěvníkům představil tři velmi důležité aspekty psychiky. Mysl, jež může být nastavena pozitivně či negativně, rozum a v neposlední řadě ego, které se zabývá pouze člověkem samotným. K tomu, abychom dosahovali lepších výsledků, ať už ve sportu či firemním managementu, je nutné pomocí rozumu přeorientovat mysl na pozitivní myšlení. Samotný rozum však nestačí, potřeba je také pracovat s vlastní psychikou.

Koukal, coby bývalý vrcholový sportovec, rozebíral s účastníky přednášky, jak se připravovat na zápasy po psychické stránce. „Když jste v perfektní kondici a badminton už umíte na jedničku, tak posledním bodem je vaše mentalita, se kterou mi pomáhal právě můj mentální kouč,“ vysvětloval sportovec. Samotný zápas je pak nejen velkou zátěží, ale i zkouškou. Tím, jak je vaše mysl nastavena, můžete ovlivnit celou hru. Koukal také zdůraznil, že i zdánlivě prohraný set ještě můžete „otočit“. Nesmíte se ale bát změny a být netrpěliví. On sám tuto změnu přirovnává k zaoceánské lodi. Pokud se kapitán rozhodne změnit kurz, loď se neotočí hned, chvíli to trvá a až poté uvidíme výsledek. To stejné platí i pro manažery velkých firem s tisíci zaměstnanci. U takového počtu lidí nemůžeme očekávat, že se změna projeví za pár hodin či dní.

Koukal se vyjadřoval také k prodělané rakovině varlat a celému příběhu od diagnostiky smrtelné nemoci až po ukončení léčby. Pro něj samotného to byl ve čtyřiadvaceti letech šok. Měl úžasnou kondici i správnou životosprávu. Poté, co přijal skutečnost o své nemoci, rozhodl se přistupovat k této chorobě jako k dalšímu zápasu, který touží vyhrát. „Proto rád říkám, že sport mi zachránil život,“ podotýká Koukal.

Přednáška probíhala formou výkladu, ale i dotazů ze strany návštěvníků, kterými byli především studenti. Většina z nich se věnuje sportu anebo se zajímá o mentální koučink. „Přednášky jsem se zúčastnila v rámci předmětu Psychologie koučování. Studuji sportovní managment, a tak mě zajímá sportovní prostředí i život sportovců. Musím říct, že s přednáškou se ztotožňuji, protože myslet pozitivně a pracovat se svojí psychikou je pro mě přirozené. Ocenila jsem, že výklad byl i velice osobní, takový ze života,“ řekla Helena Coubalová. O něco kritičtější byla studentka biologie Karolína Fišarová: „Nejsem úplný zastánce psychologie a filozofie, ale dokázala jsem ocenit některé z myšlenek Jiřího Kastnera. Třeba že by člověk měl více pracovat se svojí psychikou, snažit se zklidnit a nevidět hned všechno černě. Líbila se mi Koukalova upřímnost, jeho ochota odpovídat na veškeré dotazy. Příště bych se ale raději dozvěděla něco víc o samotném sportu, jeho pocitech a úspěších ze hry.“

Poté, co bývalý badmintonista porazil zákeřnou nemoc, rozhodl se založit nadační fond STK pro chlapy. Jeho účelem je, aby se muži starali o své zdraví tak, jako se starají o svá auta. Tedy chodili na preventivní prohlídky. V rámci zastávek STK má tak Petr Koukal příležitost hovořit k návštěvníkům přednášek.

blog comments powered by Disqus