Slovenské národní hrdinky získaly prostor ve Scale | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Slovenské národní hrdinky získaly prostor ve Scale

Do rubriky Kultura napsala Tereza Hálová (Pondělí, 18. leden 2016)

Námětem dokumentárního televizního cyklu Prvá promítaného na sklonku listopadu v univerzitním kině Scala se staly osobní příběhy slovenských žen, jež se dokázaly navzdory předsudkům vymanit z role domácích hospodyněk. Žen, které charakterizovala láska ke vzdělání, dychtivost po vědomostech a seberealizace v oblastech, které jim byly doposud zapovězeny. A současně žen, které ačkoli tvořily dějiny, zůstaly neviditelné ve stínu velkých mužských postav.

Z cyklu Prvá měli diváci možnost zhlédnout hned dva dokumenty o Haně Gregorové a Magdě Husákové Lokvencové režisérky Zuzany Liové, která je též autorkou námětu celého cyklu. Podle slov režisérky první impulz k vytvoření tohoto cyklu vznikl z rozhovoru se střihačkou Alexandrou Gojdičovou o tom, zdali má také Slovensko svou „národní hrdinku“. „Nevěděly jsme o žádné, přivedlo nás to k úvahám o ženách, které v našem prostoru něco dokázaly a jejichž život a dílo může být inspirativní dodnes. Jak se dokázaly prosadit navzdory svému okolí, soukromým překážkám či velkým dějinným událostem," hovoří o cyklu Liová.

Velké dějiny psali muži, ženy byly vždy opomíjené

Snímek o Haně Gregorové se věnoval první slovenské feministce a spisovatelce, která se i přes konzervativní poměry přelomu 19. a 20. století celý život aktivně zasazovala o rovnoprávné postavení žen ve společnosti, demokratické principy a mírnění sociálních rozdílů. Druhý film věnovaný Magdě Husákové Lokvencové pojednával o první slovenské režisérce, herečce a manželce politika Gustava Husáka, pro niž bylo divadlo celoživotní vášeň. Dokumenty tvořila nejen osobní korespondence a deníkové memoáry, ale také paměti rodiny, kolegů a přátel obou žen.

Filmovou projekci uváděla slovenská filmová kritička Eva Filová, která mapovala historický přehled postavení žen ve společnosti a filmu na Slovensku. „Velké dějiny psali muži, hovořilo se o mužských protagonistech, vědcích, historicích, a ženy, ne že by neexistovaly, ale bylo jich velmi málo a odsouvaly se na okraj. A toto je třeba aplikovat i na kinematografii," akcentovala Filová nedostatečné povědomí o významných příslušnicích něžného pohlaví.

Filmy „prvních“ žen nejsou výhradou dámského publika

Dokumenty zpracovávající téma ženské emancipace vyvolaly převážně pozitivní dojem i u návštěvníků. Student filologie na naší univerzitě na Filozofické fakultě Martin Jakúbek po skončení nadšeně uvedl, že se mu představení líbilo. „Mělo by být ovšem více propagované, vůbec jsem netušil, že něco takového bylo natočené, a to si myslím, že celkem sleduji slovenskou filmovou scénu." Student sociologie a také teorie a dějin filmu a audiovizuální kultury na naší univerzitě Jakub Hložek snímky hodnotil kladně.„Dokumenty byly velice poutavě natočené, spojovaly výborně informativnost a stylovost. Rozpohybované fotografie, kresby a grafika se mi zdály jako skvělý prostředek pro ilustraci historie. První film, kde docházelo k dost úžasnému propojování fotografií a folklórní grafiky, mi připadal zvlášť velice originální a působivý,“ uvedl.

Festival Nad Scalou sa blýska přibližuje slovenskou filmovou scénu

Projekt Nad Scalou sa blýska je určený pro náročnější diváky, obsahuje široký záběr filmových žánrů, kterými jsou sociální dramata, thrillery, komedie, animované filmy nebo právě dokumenty. Cílem promítaných děl je přiblížit lidem současnou slovenskou kinematografii.

Za sestavením repertoáru celého cyklu stojí dramaturg Peter Gärtner. „Slovenské filmy jsou v Čechách a na Moravě málo známé, nehovoří se o těch nejnovějších a přitom si to nezaslouží,“ říká Gärtner. Podle něho televizní cyklus Prvá patří k tomu nejzajímavějšímu v současném slovenském audiovizuálním prostředí. „Nejedná se o suchopárnou televizní dokumentaristiku, ale o skutečně hodnotné autorské dokumenty,“ dodává.

blog comments powered by Disqus