Svátek francouzského filmu opět dorazil do Brna | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Svátek francouzského filmu opět dorazil do Brna

Do rubriky Kultura napsala externí redaktor – Josef Gečnuk (Čtvrtek, 19. listopad 2015)

Již 18. ročník Festivalu francouzského filmu zaplavil kino Scala v Brně. Festival oslavující francouzskou kinematografii odstartoval dnes a potrvá do 25. listopadu. V jeho průběhu bude možné zhlédnout více jak padesát francouzských filmů. Tento rok jsou filmy uvedeny v kategoriích: Předpremiéry, Výběr české kritiky, ELLE(S), Filmové hity a Krátké filmy. Festival proběhne také v Praze, Ostravě, Českých Budějovicích a Hradci Králové.

Předpremiérám dominuje animovaná verze Malého prince, kterou můžete jako jediný film vidět s českým nebo anglickým dabingem. Nový film režiséra Michela Gondryho (Pěna dní, Věčný svit neposkvrněné mysli) s titulem Pomalu a zběsile bude také uveden jako předpremiéra. Snímek Tři vzpomínky, ve kterém hlavního představitele hraje Mathieu Amalric, jste již mohli zhlédnout v Karlových Varech a pokud ne, rozhodně se dá doporučit a to nejen kvůli výkonu jednoho z nejvýznamnějších francouzských herců své generace. Ve stínu žen, film nové vlny francouzského filmu, zaujme zpracováním a také odkazem na předchozí tvorbu režiséra Philippe Garrela.

Česká kritika vybrala filmy, které nebyly zakoupeny českou distribucí. Jeden z nich má však šanci se do českých kin dostat po skončení festivalu. Ve výběru české kritiky vyniká Zákon trhu, za který získal Vincent Lindon nejlepší mužský herecký výkon v Cannes. Stejně tak by byla škoda opomenout film Florida, který však bude uveden pouze v Praze.

Ženským ikonám francouzské kinematografie se věnuje cyklus ELLE(S). Jedinečná šance zhlédnou snímky, které byste s českými titulky těžko hledali, bude v rámci večeru krátkých filmů.

Jmenované filmy jsou jen nepatrnou částí projekce. Festival je unikátní svojí šíří. Ať už se tedy chystáte v Brně do Scaly, nebo v Praze do Světozoru, Lucerny, Kina 35 nebo Andělu, vychutnejte si výsledky kvalitní evropské kinematografie.

blog comments powered by Disqus