Mým snem je překonat slovenský rekord, říká výškař Matúš Bubeník | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Mým snem je překonat slovenský rekord, říká výškař Matúš Bubeník

Do rubriky Sport napsal Daniel Hrbolka (Sobota, 11. duben 2015)

Matúš Bubeník je vycházející hvězdou slovenské atletiky a účastník nedávného halového mistrovství Evropy v Praze. Svěřenec českého trenéra Svatoslava Tona si v letošní halové sezóně v Banské Bystrici skočil parádní osobní rekord 231 centimetrů a čeká jej příprava s vytouženým cílem – srpnovým mistrovstvím světa v čínském Pekingu. V rozhovoru se rozpovídal o své cestě od basketbalu k atletice, ale i o propojení sportovní kariéry s tou studijní.

Právě ti skončila halová sezóna, ve které se ti dost dařilo. Jak ji hodnotíš z vlastního pohledu?
V mojej kariére ju hodnotím ako prelomovú a určite najúspešnejšiu. Prelomovú z dôvodu prekonania výšky 230 cm a najúspešnejšiu z hľadiska môjho umiestnenia na vrcholnom podujatí.

Na nedávném halovém mistrovství Evropy jsi ale skončil už v kvalifikaci. Mrzí tě to, čekal jsi od sebe víc?
Samozrejme ma mrzí, že sa mi nepodarilo postúpiť z kvalifikácie. Na šampionát som cestoval ako štvrtý muž európskych tabuliek a deviate, teda prvé nepostupové miesto do finále súťaže, ma trochu sklamalo.

Jak dlouho budeš mít teď volno před začátkem přípravy na letní sezónu?
Času je veľmi málo. Týždeň si odpočiniem a potom budem ďalej pokračovať v tréningu.

Vrcholem letošní sezóny bude MS v Pekingu a kvalifikační limit je 228 centimetrů. Jak vidíš svoje šance na to, že se do Číny v létě podíváš?
Slovenský atletický zväz v tomto roku uznáva výkony z halových podujatí aj do letnej sezóny. Preto mi výsledok 231 cm už v podstate zabezpečil štart v Pekingu.

Jak ses dostal právě k téhle atletické disciplíně? Dělal jsi někdy i jiné sporty?
Základy atletiky nám dali na základnej škole, radšej som ale hrával basketbal, kde mi to celkom skákalo. Potom ma ukecali na skok do výšky. Na prvých pretekoch som skočil tuším 205 cm a už sa to so mnou viezlo.

Už několik let studuješ na sportovní fakultě. Hrála při výběru školy roli i tvoje sportovní kariéra? Jak vlastně v Brně trénuješ?
Áno, vďaka štúdiu na FSpS sa môžem venovať atletike v podstate naplno. Popri škole zvládam desať až dvanásť tréningových jednotiek za týždeň. To by sa na inej fakulte dalo stíhať len ťažko.

Jsou pro výškařský trénink lepší podmínky v Česku, nebo na Slovensku?
To sa mi ťažko hodnotí, pretože som v Česku už šiesty rok. Je tu celkovo viac štadiónov a atletických priestorov ako na Slovensku, ale dobré zázemie je určite aj tam.

Byl bys ochotný reprezentovat jinou krajinu než Slovensko, nebo to nepřichází v úvahu?
V minulosti som nad tým premýšľal, ale nakoniec u mňa prevládol patriotizmus.

Jaké jsou tvé sportovní cíle?
Môj hlavný športový cieľ je samozrejme budúcoročná olympiáda v Riu, ktorej by som sa chcel zúčastniť. Súťažiť pod olympijskými kruhmi je asi snom každého športovca.

Jak vysoko jsi podle tebe schopný v budoucnu skočit?
To sa ešte uvidí, ale verím, že by som mohol dosiahnuť na slovenský rekord.

Kdo je tvůj sportovní vzor?
Športový vzor úplne nemám. Fandím však basketbalistovi Lebronovi Jamesovi.

blog comments powered by Disqus