Velký knižní čtvrtek přinese autorské besedy i do Brna | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Velký knižní čtvrtek přinese autorské besedy i do Brna

Do rubriky Kultura napsala Hoa Nguyenová (Středa, 15. říjen 2014)

Nadšené čtenáře jistě potěší, že knihkupectví už počtvrté v rámci Velkého knižního čtvrtku provětrají své pulty. 16. října se v prodeji objeví hned dvanáct nových titulů. Doprovázet je budou autorská čtení a besedy, kterých se dočkáme i v Brně.

Milovníci knih se mohou těšit na předčasnou nadílku, kterou pro ně nachystala knihkupectví ve spolupráci s internetovým prodejcem Kosmas. Novinky z per tuzemských a zahraničních spisovatelů zaplní výlohy knihkupectví již tento čtvrtek. Na čtenáře čeká například nový román Jo Nesba, Jiřího Hájíčka, Josefa Formánka nebo George R. R. Martina.

Představení knižních novinek budou doprovázet různé akce, na nichž se zájemci mohou neformálně setkat s některými autory zmíněných děl, nechat si výtisky podepsat nebo si poslechnout čtení úryvků. Do Prahy přijedou na setkání dva zahraniční hosté. V Brně se mají zájemci o týden později, ve čtvrtek 23. října, potkat s Jiřím Hájíčkem, Josefem Formánkem, Vladimírem Pikorou a Martinem Sodomkou. Stačí přijít do knihkupectví Dobrovský na Joštově ulici.

Poprvé organizátoři představili Velký knižní čtvrtek veřejnosti minulý rok. "Naší inspirací byly takzvané Super Thursdays pořádané v Británii, kdy v jeden den vyjde až několik set knih naráz,“ vysvětlila vedoucí projektu v Kosmasu Lenka Dvořáková. „Nechtěli jsme pořádat nic tak velkého, rádi bychom však čtenáře ‚připravili‘ na předvánoční sezonu.“

„O Knižním čtvrtku už jsem slyšela od dcery,“ řekla Anežka Tománková, zákaznice knihkupectví Dobrovský. „Minulý rok mi to uteklo, ale letos snad najdu nějakou inspiraci na vánoční dárek,“ dodala.

Organizátory těší, že se za uplynulý rok jejich akce setkala s velkým zájmem čtenářů, který se také odrazil ve vyšších tržbách knihkupectví. Připisují to kvalitnímu výběru knih. „Snažíme se, aby byla nabídka žánrově pestrá a měl si z ní možnost vybrat téměř každý,“ potvrdil obchodní ředitel Kosmasu Ctirad Fuchs. Další událost plánují na jaro příštího roku.

Více informací na: http://www.velkyctvrtek.cz/

blog comments powered by Disqus