PR text: Praxi na projektech studentům nabízí UNIFER | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

PR text: Praxi na projektech studentům nabízí UNIFER

Do rubriky Univerzita napsala Marta Ošmerová (Středa, 28. květen 2014)

UNIFER je nové centrum inovativní spolupráce, které chce řešit aktuální celospolečenský problém – nezaměstnanost absolventů vysokých škol. Oficiálně funguje od letošního dubna a prostřednictvím projektů spojuje studenty, zadávající firmu a zkušeného mentora, který studentům předává know-how potřebné pro úspěšný projekt.

Studenti pracují v UNIFERu na projektech pro zadavatele ve spolupráci se zkušenými profesionály-mentory. „Výsledné řešení pak může být lepší a výjimečnější, než kdyby na tom pracovala jedna, nebo druhá strana sama,“ vysvětlil výhody spolupráce ředitel UNIFERu Stanislav Gálik, který zároveň vyučuje na naší fakultě kurz Psychologie přesvědčování.

Praxi najdou v UNIFERu hlavně studenti humanitních věd. „Snažíme se angažovat studenty ze všech oborů. V multioborových týmech se tak potkávají nejen IT studenti, ale i filozofové, personalisté, ekonomové, marketéři či právníci,“ vyjmenoval Gálik. Aktuálně v UNIFERu spolupracuje přes 250 studentů na čtyřiceti projektech.

Důležité je nadšení

Po podání přihlášky musí uchazeč projít skupinovým výběrovým řízením, takzvaným assessment centrem, které zkoumá, jak je student kreativní či jak zvládá práci v týmu. „Chceme lidi, kteří jsou nadšení a chce se jim pracovat. Když se někomu chce, tak je to mnohdy lepší, než když má třeba dvacet let zkušeností,“ uvedl Gálik.

Praxe v UNIFERu je většinou neplacená, najdou se ale i projekty, na kterých studenti mohou získat menší finanční odměnu, pokud odvedou kvalitní práci. „Do UNIFERu jsem se přihlásil, protože tam člověk může nabrat nové zkušenosti v zajímavých projektech a zároveň poznat super lidi. Zatím jsem se účastnil projektů, ve kterých jsme navrhovali alternativu k ‚open plan office‘ kancelářím či marketingovou strategii krejčovské firmě GALARD,“ sdělil student mezinárodních vztahů Dávid Stancel.

Z praxe do zaměstnání

Studenti kromě práce na projektech rozvíjí svůj potenciál i na různých workshopech a seminářích. Ti nejlepší z nich pak mohou získat zaměstnání u firmy, pro kterou zpracovávali projekt, či se mohou stát členy takzvaného core týmu, což jsou studenti starající se o provoz společnosti. „Naší vizí je, že student po praxi v UNIFERu roztáhne křídla a realizuje se ve svém životě tak, jak skutečně chce,“ vysvětlil Gálik.

V UNIFERu však kromě praxe studenti najdou i jedinečné pracovní prostředí. Na projektech pracují v několika tematicky zaměřených místnostech a poté si mohou zahrát stolní fotbálek, odpočinout v chill out roomu či popovídat v kavárně se vzducholodí ve stylu Julesa Verna.

blog comments powered by Disqus