S novou koncepcí | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

S novou koncepcí

Do rubriky Ostatní napsala Kateřina Špičáková (Středa, 27. srpen 2014)

Milí čtenáři, držíte v rukou časopis Halas s novými rubrikami a nápady.

Halas má za sebou už více než dvacetiletou tradici a v jeho redakci se vystřídaly snad stovky redaktorů a editorů. Každé obsazení redakce bylo jiné, a ačkoliv si Halas díky neustálé obměně redakčních sil prochází stále tím stejným, je možné plnit jeho stránky pokaždé jinak. Rozhodli jsme se proto přistoupit k několika změnám.

Novinkou, které jste si již všimli, je černobílý vzhled Halasu. Od tohoto kroku si slibujeme nezbytné úspory, které umožní nastavit rozpočet časopisu trvale udržitelněji. Většina rozpočtu je vyhrazena na zaplacení tisku a tuto částku nám pokrývají získané granty, letos jsme ale jeden nedostali. Začali jsme proto jednat s tiskárnou, se kterou máme výborné vztahy, o možnosti úspor a tato jednání se oproti očekávání protáhla. Proto první a zároveň poslední tištěné číslo tohoto semestru držíte v rukou právě teď. Za chybějící číslo se omlouváme.

Ačkoliv jsme především fakultní časopis, myslíme si, že hledat inspirativní osobnosti pro rozhovor čísla můžeme i mimo zdi na Joštově. O interview jsme proto tentokrát požádali profesora Petra Osolsobě z Filozofické fakulty, významného odborníka na Williama Shakespeara. Od narození tohoto dramatika před pár dny uplynulo 450 let.

Spustili jsme také čtyři nové rubriky. První z nich je publicistická stránka, kde vám předkládáme vtipné glosy ze studentského života. Věřím ale, že do budoucna si troufneme i na vážnější témata. Halas ostatně vychází na fakultě, kde se schopnost kvalitně vyjádřit originální myšlenku cení – a toho bychom se rádi drželi i v této nové rubrice.

Nově zavádíme rubriku Sport. Téma sportu bylo dosud v redakci opomíjeno, a možná nejvíce proto, že jsme mezi sebou neměli nikoho, kdo by o sportu dokázal zajímavě psát, nebo si na to alespoň troufal. To se letos změnilo a nová rubrika si jistě najde své čtenáře.

Jak víte, v září se k naší redakci připojila zahraniční redaktorka, díky které můžeme zavést stránku vyhrazenou anglickým textům. Naše fakulta je častým cílem zahraničních studentů, pro které Halas dosud nebyl kvůli jazykové bariéře přístupný. To ale chceme změnit a otevřít se více autorům i čtenářům, kteří se v Brně dorozumí jen angličtinou. Jsem velmi ráda, že jsme další drobný krok k celkové trilingvnosti učinili už v tomto čísle.

Poslední nová rubrika je literární. Po letech zvažování, zda by nebylo vhodné publikovat básně či krátké texty psané redaktory nebo vámi, milí čtenáři, jsme našli autora, který nám poskytl první básně. Děkujeme.

Kromě těchto novinek vám doporučuji i výběr z webu nebo rubrik, které už znáte. Tématem čísla je městská cyklistika – dozvíte se, kde si můžete koupit, opravit či zaparkovat svůj bicykl. V minitématu se seznámíte s fenoménem dumpster diving, kterému se věnují i studenti naší fakulty. Dočtete se také, že dostat pokutu za chůzi po přechodu u fakulty, když svítí červená, je poměrně snadné a časté.

Doufám, že tyto články i změny oceníte. Budeme rádi za zpětnou vazbu, kterou nám můžete poskytnout e-mailem nebo zprávou na sociálních sítích. A já děkuji své redakci za ohromný kus práce, kterou každý z Halasáků odvedl.

Milí čtenáři,

I wish you príjemné čítanie

Kateřina Špičáková

šéfredaktorka

katerina.spicakova@gmail.com

blog comments powered by Disqus