Kniha rozhovorů představuje zajímavé absolventy fakulty | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Kniha rozhovorů představuje zajímavé absolventy fakulty

Do rubriky Téma čísla napsala Hana Trčková (Sobota, 22. listopad 2008)

Nepřehlédnutelní a úspěšní. Tak se jmenuje kniha rozhovorů, kterou dnes na fakultním setkání s absolventy slavnostně pokřtila novinářka Lída Rakušanová. Publikace vznikla k desátému výročí fakulty a prostřednictvím rozhovorů představuje osudy významných absolventů, kteří na Fakultě sociálních studií během její desetileté existence získali vzdělání.

Nápad vytvořit knihu rozhovorů, jak řekl vedoucí Katedry mediálních studií a žurnalistiky Rudolf Burgr, který její vydání zaštiťoval, vznikl vloni na konferenci k 55. výročí žurnalistiky v Bratislavě. „Každý účastník tehdy dostal publikaci s názvem 55 interview, kde bylo skutečně pětapadesát rozhovorů s bývalými studenty oboru. V té době se navíc začínalo s přípravami na desáté výročí naší fakulty, tak nás napadlo, že bychom mohli vytvořit něco podobného,“ popsal Burgr počáteční impulz. Vedení fakulty návrh přivítalo, začalo se tedy s prací. Katedra se rozhodla do projektu zapojit studenty, proto vypsala pro tento účel speciální kurz určený jak pro bakaláře, tak pro magistry. Podmínkou byla jen žurnalistická zkušenost. Třiačtyřicet rozhovorů s absolventy, které kniha obsahuje, je tedy výsledkem asi půlroční práce dvanáctičlenné­ho týmu.

O jakých zajímavých osudech si můžete v publikaci přečíst? „Nesmírně mě těší, že se nám podařilo udělat interview například se Zdeňkou Haukovou, absolventkou, která již několik let působí v Namíbii. Velmi zajímavé rozhovory jsou i s absolventy humanitní environmentalis­tiky,“ prozradil Burgr. Dále v knize narazíte na jména, jako je Ondřej Liška, Ondřej Besperát, Ivo Bělohoubek, Martin Holiš, Pavel Macků nebo Miloš Růžička.

Jedním ze studentů, který se do přípravy publikace zapojil, je i Stanislav Kamenský, student třetího ročníku žurnalistiky a mezinárodních vztahů. „Dozvěděl jsem se spoustu nových informací – jaké je to v Americe, kde dva zpovídaní byli, v Asii mezi buddhistickými mnichy, nebo jak se člověk vypracuje z podavače kazet v televizi až na vedoucího zpravodajství,“ popisuje Stanislav a dodává, že tím dřívějším podavačem nebyl nikdo jiný než Pavel Mrzena z televize Nova.

blog comments powered by Disqus