Každý kontakt zanechá stopu | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Každý kontakt zanechá stopu

Do rubriky Věda napsala Aneta Přadková (Středa, 20. listopad 2013)

Věda je zkoušení a hraní, věda je zábava. Myšlenka projektu Science Café pochází ze zahraničí. Jeho hlavním tématem a smyslem je idea nenásilného vzdělávání v uvolněném prostředí. Studentka antropologie Kristýna Kounková se projektu Science Café věnuje již tři roky.

Když přicházím s patnáctiminutovým předstihem do útulné kavárny v centru Brna, většina míst je ještě neobsazená. Prostředí je příjemné a moderní, sedí se na stoličkách nebo na pohodlných polštářích. Těsně před šestou hodinou je místnost zaplněna publikem. V Caffé Fratelli kousek od Zelného trhu bude docent z ústavu antropologie Miroslav Králík přednášet o tom, kde a jak zanechává lidstvo své otisky, jakými způsoby je nacházíme a co se z nich můžeme dozvědět. „Po každém dotyku zůstane stopa,“ zahajuje večerní sezení.

S vědou do kavárny

Na počátku byla snaha o neformální vzdělávání v prostředí, které by odbouralo klasickou univerzitní bariéru. Science Café v České republice začínalo v Praze a funguje již pátým rokem pod záštitou občanského sdružení Otevíráme. Skrz sdružení se k vědeckým přednáškám dostala i třiadvacetiletá Kristýna Kounková, která je dnes již součástí organizačního týmu Science Café. Kounková nejenže vybírá hosty a přichází s nápady na přednášky, ale také k setkáním píše pozvánky na webové stránky.

Tento projekt probíhá v patnácti městech České republiky, do Brna se dostal v roce 2010. Nejdřív zde fungoval v cestovatelském klubu, až po nějaké době se přesunul do prostředí kaváren. Brněnské Science Café organizuje Kounková společně s Kateřinou Hűbschovou. Právě díky příjemnému prostředí kaváren se publikum nestydí položit jakékoli dotazy. Podle zájmu pak diskuze trvá jednu až dvě hodiny.

O vědeckých večerech se veřejnost dozvídá různě. „Máme informace nejen na oficiálním webu, ale jsme taky na Facebooku. Kromě toho využíváme i vývěsku v informačním systému univerzity,“ komentuje Kounková. Dále dodává, že se spousta lidí o Science Café dozví od svých známých nebo pouhou náhodou. S propagací pomáhá taky samotná kavárna Caffé Fratelli. Ještě loni se vědní přednášky konaly v Literární kavárně knihkupectví Academia. „Měli jsme tam problémy s provozem, hlavně v létě. Knihkupectví nemívalo tak dlouho otevřeno, tím pádem se zavírala i kavárna,“ zdůvodňuje změnu prostředí studentka.

Science Café baví

Dnešní přednáška Stopy a otisky v archeologii přivedla okolo třiceti návštěvníků. Zájem veřejnosti o Science Café je však pokaždé jiný. Téměř třetina publika je stálá, ostatní přichází nepravidelně. „Dcera studuje antropologii, a tak mě sem zlákala. Dozvěděla se o tom ve škole, docent Králík ji vyučuje,“ povídá jedna z návštěvnic.

Zájem o přednášky se však většinou odvíjí podle tématu. „Nejčastější jsou přírodovědné, oblíbeným tématem bývá genetika nebo molekulární biologie,“ říká Kounková. Nadprůměrný zájem byl o přednášku s tématem molekulární psychiatrie. „Debatovalo se o tom, jak se odráží stresové situace zažívané v těhotenství na dítěti. A to hlavně na molekulární úrovni,“ objasňuje Kounková. Některé přednášky lákají návštěvníky také jménem samotného hosta. „Když nám přednášely takové kapacity jako profesorka Helena Illnerová nebo profesor Václav Pačes, tak byla účast opravdu obrovská,“ vzpomíná.

Spolupráce se Science Café Kounkovou velmi těší. Kromě setkávání se s novými lidmi je to taky příležitost, jak se dozvědět o neotřelých tématech a výzkumech vědy. „Je to srdcovka. Se Science Café spolupracuji dlouho, přímo pro Brno však dělám aktivně poslední rok. Baví mě to. Do budoucna možná zvážíme i to, že bychom mohli pořádat i přednášky v angličtině,“ dodává.

blog comments powered by Disqus