Vydali se cestou kreativity | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Vydali se cestou kreativity

Do rubriky Univerzita napsala Aneta Přadková (Pondělí, 15. září 2014)

Studenti Pedagogické fakulty po třech letech završili projekt výtvarných a umělecky zaměřených dílen, na které docházeli sociálně znevýhodnění občané. V říjnu je široké veřejnosti zpřístupněna výstava jejich prací v Domě pánů z Kunštátu v Brně. V místních prostorách jsou k vidění umělecké snímky, kresby, malby, koláže, ale také třeba výšivky či soubory barevných fotografií. Návštěvníci si mohou sami prohlédnout i vytvořené digitální animace.

Výstavu s názvem CREATIVE HELP pořádá Katedra výtvarné výchovy Pedagogické fakulty. Jako jediná katedra výtvarné výchovy v ČR nabízí studium oboru Speciální výtvarná výchova. Během tříletého projektu iniciovaného asistentem Petrem Kamenickým studenti vedli výtvarné dílny, kde uplatňovali svou kreativitu ve vlastní tvorbě. „Na dílnách také komunikovali s klienty, kteří jsou sociálně znevýhodnění. Může jim to hodně napomoci k uplatnění v oblasti práce s takovými skupinami,“ dodává Kamenický, hlavní řešitel projektu. Studenti měli možnost pracovat například s dětmi z uprchlických táborů, s romskými dětmi nebo se seniory.

Být originální není snadné

Vystavená díla působí na návštěvníka emotivně. Většinou zachycují tematiku každodenního života. „Je vidět, že jsou inspirována v současném světě a neobvyklém umění. Líbí se mi hlavně fotografie, nejsou totiž obyčejné, mají něco v sobě,“ říká šestnáctiletá Monika, která navštívila výstavu se svými spolužáky. Její kamarád Petr doplňuje: „Výstava je originální, proto se mi moc líbí. Je až neuvěřitelné, jaké nápady mohou v člověku vzniknout a jakým netradičním způsobem se dají zachytit.“

Zajímavostí výstavy jsou digitální animace vzniklé v Diagnostickém ústavu pro mládež. „Určitě si jich půjdu pár prohlédnout, vypadá to lákavě,“ hodnotí další z návštěvníků. Není jednoduché být kreativní, ale není ani jednoduché vždy kreativnímu porozumět. Na televizní obrazovce se dají prohlédnout vytvořené šoty s opravdu originální pointou. Některé by mohly člověka až zarazit, nad některými je třeba se hlouběji zamyslet. Nápady jsou zvláštní a nečekané a návštěvníka každý nový obrázek animace může překvapit.

Výstava, která je završením projektu spolufinancovaného z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky, je veřejnosti přístupná zdarma ve všední dny do 27. října 2013 od 10 do 18 hod .

blog comments powered by Disqus