Dělej, co tě baví, radí deset spolkařů z deseti | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Dělej, co tě baví, radí deset spolkařů z deseti

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Aneta Přadková (Pondělí, 15. září 2014)

Život na vysoké nemusí být jen o kvantech učení a občasných večerních setkáních s kamarády. Kdo by netoužil věnovat se také něčemu, co ho naplňuje a z čeho má radost. A jak jinak se seznámit se zajímavými a aktivními lidmi na fakultě než stát se jedním z nich? Jarmark spolků nabízí příležitost vybrat si ze široké škály aktivit nejen studentům nováčkům, kteří se na škole teprve hledají. Inspiraci zde mohou najít i léty ostřílení vysokoškoláci.

Je první říjnový den a za krásného slunečného odpoledne se v prostorách naší fakulty setkávají lidé z celé Masarykovy univerzity. V atriu to dnes žije ještě více než za obyčejného školního dne. Jako po obvodu kružnice jsou zde rozesety stánky studentských spolků, organizací a sdružení, které se prezentují rozličnými způsoby. Zahlcují vás letáčky, nabízejí své reklamní předměty, pořádají soutěže nebo jen představují svou činnost, aby si vás přiklonily na svou stranu. Jsme zde správně na Jarmarku spolků.

Vybrat si může každý

Možností, jak a kde se zapojit, najdete hned několik. Jste-li kreativní a rádi zkoušíte nové věci, určitě nebudete mít problém se na půdě univerzity uplatnit. Naše fakulta, jakož i celá univerzita, nabízí široké spektrum spolkového vyžití a je jen na vás, zda jej využijete.

Chcete si pohrát s hlasem a vyzkoušet moderovat svůj vlastní pořad? Stačí přijít na konkurz do Radia R. „K dnešnímu dni máme okolo sto padesáti členů, avšak ne všichni musejí být moderátoři. Mohou si u nás vyzkoušet i marketing nebo také práci PR manažera,“ informuje vedoucí lidských zdrojů Karolína Bělohlávková. Zaujme i nezisková organizace Be International, díky které můžete vycestovat do zahraničí, a poznat tak nové lidi ze všech světových koutů.

Pokud budete rádi působit spíše v domácích kruzích, přivítá vás Nadační fond Filozofické fakulty. Společenské, kulturní, ale i sportovní akce pořádá Spolek mediků, jehož členem se může stát každý student Fakulty lékařské. V atriu dnes narazíte i na stánek budoucích zubařů ze Sdružení studentů stomatologie. Spolek pořádá odborné přednášky, kurzy, workshopy, navíc zajišťuje stáže a organizuje školní ples.

Být členem se vyplatí

Na jarmarku se prezentují i právníci. Na jejich fakultě působí lokální skupina ELSA Brno již od roku 1998. Studentům nabízí příležitost seznámit se, spřátelit a získat mnoho zkušeností a možností podívat se do jiných zemí napříč Evropou. „Dnes je ELSA největší nezávislou asociací studentů práv na světě,“ zní hrdá slova od stánku právníků.

Důkazem, že ve spolcích není o zábavu nouze, je na jarmarku Klub veselých a vynalézavých. Pokud si chcete vysokoškolskou rutinu zpestřit tančením nebo hrou na hudební nástroj a zkrátka si občas bezstarostně užívat, neváhejte zamířit právě tam.

Na letošním jarmarku se prezentovali členové více než patnácti spolků. Členství ve spolcích s sebou samozřejmě nese také práci a každý spolkař musí mít především notnou dávku dobrovolnické ochoty organizovat, vymýšlet a zkoušet nové věci. Získané dovednosti, zkušenosti a kontakty na schopné a aktivní lidi jsou ale i z pohledu budoucího uplatnění v praxi nedocenitelné. Otázka tedy zní – už jste si vybrali ten svůj?

blog comments powered by Disqus