Kam na letní stáž? | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Kam na letní stáž?

Do rubriky Fakultní ruchy napsal Petr Opršal (Čtvrtek,  9. květen 2013)

Semestr pozvolna končí a léto se blíží mílovými kroky. Někdo už se těší na dovolenou u moře, další pozvolna začíná plánovat brigády. Ale léto je také ideálním časem pro nasbírání zkušeností, ať už v České republice nebo i v zahraničí.

Pro politology a žurnalisty otvírá své brány letní škola na téma „Politika a média“. Zájemci, kteří budou v podzimním semestru studenty magisterského nebo doktorského programu, se mohou na letní školu hlásit až do konce května motivačním dopisem. Těšit se mohou na výuku vedenou odborníky z domova i ze světa, například na Jindřicha Šídla z Hospodářských novin a lektory z Velké Británie, Dánska či Švédska. Na programu jsou přednášky o celebritizaci, politice a infotainmentu nebo o politické mobilizaci a aktivismu. Pětidenní kurz začíná 2. září.

Katedra sociologie pak připravuje jazykovou školu na téma „Memory, culture and identity“ mezi 19. a 29. červnem. Její cílovou skupinou nejsou jen studenti naší fakulty, ale i ostatní zájemci o workshopy a semináře na téma kulturní paměti a identity. Zájemci o problematiku energetiky mají na výběr hned ze dvou letních škol, jedna se týká přístupů k energetické bezpečnosti, druhá pak výhledů české energetiky. Konat se budou 3. až 10 srpna, respektive 2. až 9. září.

Široká je i nabídka zahraničních letních škol, zájemci tak mohou vyrazit například do Barcelony na semináře o mezinárodní politice, na Visegrádskou letní školu do Lipče či si v Berlíně doplnit znalosti němčiny. Pro každý obor se jistě dá nalézt alespoň jedna taková letní škola, která odpovídá zájmům jeho studentů, namátkou třeba v Seggau o roli nacionalismu a osobní identity, letní školu v Oslu pro studenty sociálních věd či školu Evropského konsorcia pro politický výzkum.

Zájemci by si měli připravit motivační dopis, a pokud mají zájem o zahraniční akci, tak v příslušném jazyce. Počet míst je často omezený, měli by si proto dát záležet.

Zajímavé letní stáže nabízí také studentská organizace AIESEC. Tento rok je již bohužel po deadlinu, který skončil v březnu, ovšem již teď se mohou zájemci hlásit na příští léto. Vybrat si mohou z kulturních stáží, kdy jako dobrovolník zájemce vyjíždí vyprávět do zahraničí o své kultuře či vypomáhá na různých projektech – od těch medicínských až po marketing. Stáž trvá šest až dvanáct týdnů, zájemce si platí pouze cestu a servisní poplatek v hodnotě 4000 korun – ubytování a servis má pak v ceně poplatku. AIESEC nabízí i placené pracovní stáže. Ty ovšem trvají déle než jedno léto.

Kompletní seznam letních škol, pořádaných či spolupořádaných naší fakultou, je k nalezení na adrese http://www.fss.muni.cz/…ummerschools.

blog comments powered by Disqus