Lenka Bradáčová: Důvěru si musí zasloužit i státní zástupce | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Lenka Bradáčová: Důvěru si musí zasloužit i státní zástupce

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Kateřina Špičáková (Neděle, 30. prosinec 2012)

Do Brna zavítala ještě před vánočními svátky vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Studentům Právnické fakulty připomněla, že i oni patří do právnické obce a jsou tak za ni zodpovědní. Mluvila o budoucnosti svého úřadu i o nepříjemných kauzách, které vedla. V následujícím rozhovoru vysvětluje, proč by měl svoji kauzu vést státní zástupce od začátku až do konce nebo proč se její úřad obejde bez tiskových mluvčích.

Vašemu jmenování do úřadu vrchní státní zástupkyně předcházelo, že premiér Petr Nečas odvolal ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Tehdy se spekulovalo o tom, že právě vaše jmenování bylo důvodem, proč Pospíšil v úřadu tak náhle skončil. Vnímala jste to tak?

Tak o tomhle určitě nechci spekulovat, nekomentovala jsem to ani v létě. Myslím, že to ani komentář z mé strany nezasluhuje. Nejvyšší státní zástupce mě navrhl a ministr jmenoval. Nemám žádné informace o tom, co bylo za odvoláním ministra Pospíšila.

Premiér Nečas tehdy tvrdil, že v Pospíšila ztratil důvěru. Se stejným argumentem odvolal nedávno nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman svého náměstka Stanislava Mečla. Považujete takový argument za relevantní?

Pokud šéf nemá důvěru ve své podřízené a může si je vybírat, tak je ztráta důvěry legitimní důvod pro jejich odvolání. A pak je otázka, zda je to vysvětlení věrohodné nebo ne. K tomu je třeba podotknout, že není možné přeceňovat význam náměstků. Vedoucí státní zástupci jsou chráněni zákonem, ale odvolávání a jmenování jejich náměstků je skutečně výsostným právem šéfa i ministra. A to i bez udání důvodu. Zákon předpovídá, že náměstci jsou výkonná moc a musí si se svým šéfem rozumět.

Vy jste coby vrchní státní zástupkyně také v pozici šéfa. Často tvrdíte, že si u svých podřízených ceníte hlavně aktivity, osobního nasazení a přístupu, a že nepotřebujete, aby vám hlásili úplně všechno. Máte v jejich práci takovou důvěru?

Na okresním i krajském zastupitelství jsem ve své kolegy tuto důvěru měla. Ale důvěru samozřejmě získáte i tak, že se o ní přesvědčíte. Já věřím, že mě mí kolegové nezklamou a že je to správně vložená důvěra. Lépe teď nemohu odpovědět, na to je příliš brzy.

Utáhnout opasky

V uplynulém měsíci jste na svém úřadě zrušila pozici tiskového mluvčího. Zvládnou vaši státní zástupci informovat veřejnost o své práci?

Myslím, že musí. Protože pokud mají být rozhodování a postupy státních zástupců věrohodné, musí umět vysvětlit i své kroky. To by měl zvládnout každý státní zástupce.

Svůj úřad chcete zeštíhlit a zefektivnit. Jak to chcete provést?

Státní zástupci jsou neodvolatelní a nepřeložitelní bez svého souhlasu. Jejich počet je nějakým způsobem nastaven bez ohledu na to, jestli si myslím, že by jejich počet měl být nižší nebo vyšší. Tohle nezáleží na mně. Něco jiného jsou všechny pomocné síly, které slouží státním zástupcům. A ty už jsem zásadním způsobem zeštíhlila.

Jak konkrétně?

Zrušila jsem třeba analytické místo, řadu míst v administrativě, dvě tiskové mluvčí, ale i funkční místa vedoucích oddělení.

Máte představu, kdy a jak se projeví výsledky těchto změn?

Myslím si, že ten úřad se musí stát pružnější. Je to otázka roku, kdy se projeví, zda to byl krok správný nebo špatný.

V současnosti se diskutuje o novele zákona, podle které by se úřad vrchního státního zástupce zrušil. Zůstala by tak zastupitelství okresní, krajská a nejvyšší. Často mluvíte o tom, že jste takovému návrhu nakloněna. To znamená, že byste zrušila pozici, kterou teď sama zastáváte?

Je nutné říct, že to bude politické rozhodnutí zákonodárců. Říkám, že legitimní názory zaznívají z obou stran. Pokud se zákonodárci přikloní k tomu, že efektivněji bude fungovat státní zastupitelství třístupňové, tak bude zrušena i moje pozice.

Kam byste v takovém případě mířila?

Já to nechci říkat dopředu. Ale chtěla bych dělat státního zástupce dál bez ohledu na stupeň.

Kauzu by měl dozorovat jeden státní zástupce

Zastáváte názor, že státní zástupce by měl dozorovat kauzy, které inicioval, po celou dobu jejich trvání. Daří se vám držet se toho a kauzy dozorovat až do jejich uzavření?

Na všech kauzách, které jsem dozorovala, jsem se podílela od začátku do konce. Ale jenom v řádném řízení, ne u odvolacího. Zákon je nastaven tak, že v odvolacím řízení dozoruje kauzu jiný státní zástupce. Já si myslím, že je ke škodě každé kauzy, pokud se mění zástupci, kteří na ní pracují. A to hlavně z pohledu délky řízení a ztráty důkazní hodnoty.

Už jste zmínila, že rozhodování státních zástupců má být věrohodné. Jak tedy vnímáte důvěru v české soudy a státní zástupce?

Myslím si, že je na jednání každého státního zástupce, jak moc mu veřejnost bude, nebo nebude důvěřovat. Státní zastupitelství si musí důvěru zasloužit. A já chci věřit v to, že je řada státních zástupců, dokonce převážná většina, kteří usilují o stejnou hodnotu.

Medailon

JUDr. Lenka Bradáčová, Ph.D.

  • narodila se v roce 1973
  • od 30. července 2012 je vrchní státní zástupkyní v Praze, zároveň je prezidentkou Unie státních zástupců
  • působila na krajském státním zastupitelství v Ústí nad Labem a na zastupitelství v Litoměřicích
  • dozorovala rasově motivované kauzy včetně mačetového útoku v Novém Boru, zastřelení mladíka v Tanvaldu nebo útok na školáka v Krupce
  • mediální ohlas jí přinesla kauza zatčení hejtmana Davida Ratha
blog comments powered by Disqus