Emerická škola. Nebo ne? | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Emerická škola. Nebo ne?

Do rubriky Publicistika napsal Pavel Šíma (Pondělí, 17. listopad 2008)

Jak moc americká je Americká univerzita v Bejrútu? A jaký obchod je přímo naproti hlavní bráně kampusu? (Odpověď na druhou otázku najdete na konci článku.)

Moje libanonská spolužačka Kim je v posledním ročníku bakalářského programu. Velké nervy si z toho ale nedělá. „Mám zapsané jen čtyři kurzy. Navíc jsem si ty nejlehčí nechala nakonec,“ vysvětluje.

„Už pracuješ na své závěrečné práci?“ zajímám se.

„Tady se žádné závěrečné práce nepíší.“

„No ale čekají tě závěrečné zkoušky, ne?“ opáčím jí na to. A když se podívá trochu nechápavě, dodám: „Máte tady závěrečné zkoušky, ne?“

„No jasně, v každém kurzu je mid-term a pak závěrečná zkouška,“ odpoví bezelstně a jak nejlépe umí na můj dotaz, netušíc, že tím říká: „Žádné státnice, žádná bakalářka.“

„Prostě jen dokončím své kurzy a je to. Americký systém je skutečně jednoduchý, že?“ usměje se Kim, která má titul z ekonomie už skoro v kapse.

Žít s univerzitou

Nejen systém, ale i mentalita na American University of Beirut tenduje k americkému modelu. Kampusové uspořádání umožňuje každodenní potkávání studentů na kolejích, na obědě, na sportovištích, v univerzitních klubech. Každý může vstoupit do sportovního týmu a, je-li dost dobrý, reprezentovat univerzitu ve fotbale, atletice, plavání, nebo třeba rugby. Oboustranně výhodná je možnost přivydělávat si prací pro školu třeba jako recepční na kampusových kolejích. Toho využívá asi pět set studentů, což činí přibližně jednu patnáctinu z celkového počtu.

Typicky americký je také silný pocit sounáležitosti s univerzitou projevující se v instituci alumni (tedy absolventů). Jejich celosvětový spolek má své volené představenstvo a radu, v níž zasedají odchovanci z celého světa. Absolventi jsou zváni na univerzitní akce a mohou si zdarma přijít zacvičit do posilovny s podzemní garáží.

Věřte nebo ne, univerzita má i vlastního stand-up komika.

Přes to všechno tady samotných Američanů mnoho není. Devadesát procent studentů jsou Libanonci a Jordánci. Po započtení dalších cizinců zbývají na Američany už jen jednotky procent. Stejně tak mezi učiteli není mnoho rodilých Američanů. Na druhou stranu je pravda, že většina z nich nějaký čas studovala a působila ve Spojených státech. A vyučuje se samozřejmě v angličtině.

Obrázek americkosti dokreslují občerstvovací obchůdky v bezprostředním okolí kampusu. Mezi mnoha stánky s tradičními libanonskými pokrmy jsou rozeseta občerstvení amerických značek: Burger King, Hardees, Dunkin & Donuts, Starbucks a, ano, samozřejmě také…

McDonald.

blog comments powered by Disqus