Aktuality ze světa nových médií přiveze kanadská výzkumnice | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Aktuality ze světa nových médií přiveze kanadská výzkumnice

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Nicol Staňková (Čtvrtek, 26. duben 2012)

Známá kanadská odbornice na nová média Maria Bakardjieva přijede poslední dubnové pondělí na naši fakultu s přednáškou „Web 2.0 Technologies of the Self“. Událost pořádaná katedrou mediálních studií a žurnalistiky začne po druhé hodině v učebně P24 a naváže na ni podobně zaměřený workshop.

Bakardjieva poučí studenty o nových technologických a organizačních modelech, které se na začátku minulého desetiletí začaly objevovat v oblasti internetu. Ty se označují souhrnným názvem Web 2.0. Hlavní rozdíl proti dřívějšímu pojetí internetu spočívá v přechodu od konzumace informací k jejich spoluvytváření a sdílení. Mezi konkrétní příklady nového přístupu patří sociální sítě, blogy, stránky fungující na principech Wikipedie, možnosti sdílení videa či různé webové aplikace jako Google Docs.

Poznatky mohou zaujmout nejen studenty žurnalistiky, ale i sociology. Bakardjieva si pro analýzu zvoleného tématu vypůjčí teoretický koncept „technologies of the self“ od Michela Foucaulta. Pomocí něho se pokusí Web 2.0 ukotvit v složité struktuře vztahů mezi dalšími technologiemi a popsat roli, kterou současný web zastává v naší kultuře.

Po přednášce bude následovat workshop s názvem „The Internet in Everyday Life: A Researcher’s Gu­ide to Productive Concepts and Approaches“. Workshop je kapacitně omezen na deset účastníků. Zájemci mají poslední příležitost se přihlásit do čtvrtka 26. dubna na e-mailové adrese urbanovska@fss.muni.cz.

blog comments powered by Disqus