Celebritou se dnes stane kdokoliv, stačí jen odhalit své soukromí a dostatečně ho propagovat | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Celebritou se dnes stane kdokoliv, stačí jen odhalit své soukromí a dostatečně ho propagovat

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Veronika Gecová (Úterý, 22. květen 2012)

Původně mělo jít o běžnou studii jednoho obyčejného kluka, který se nikdy netoužil stát známým. Dnes je z Michala Mitra "dobrovolná celebrita“ naší fakulty. Díky Nadye Jaworsky provádí jedinečný výzkum na vlastní kůži ke své bakalářské práci o tom, jak se rodí slavní.

Dvaadvacetiletý student sociologie a psychologie minulý rok věnoval studiu v zahraničí. Nejdříve ho zlákalo Turecko, po půl roce ho vyměnil za Libanon. Nyní se vrátil do čtvrtého ročníku bakalářského studia, aby ho dokončil. Téma bakalářské práce mu bylo jasné hned od začátku. Inspirovalo ho, že se lidé na celém světě tolik zajímají o celebrity, ačkoli některé z nich nejsou nijak výjimečné. „Připadalo mi to komické. Řekl jsem si, že tedy o sobě zveřejním úplně všechno. Neusiloval jsem o slávu, ani jsem se do ničeho nestylizoval. Chtěl jsem ukázat, že dostatečně propagovaný život obyčejného člověka stačí na to, aby se dotyčný slavným stal. Kvůli projektu jsem vlastně ze sebe udělal něco jako vlastního paparazziho. Tento koncept, který chci dokázat, se také stal mou výzkumnou otázkou,“ vysvětluje Mitro zapáleně původ svého projektu.

Aby se koncept potvrdil, je však nutné mít co nejvíc fanoušků. Jednak kvůli návštěvnosti Mitrových webových stránek, na kterých pečlivě vykresluje detaily ze svého života, jednak kvůli dotazníkům, které mu studenti v průběhu tohoto semestru vyplňovali před naší a Filozofickou fakultou. Dotazníky Mitro rozdělil do dvou fází a nárůst popularity byl z výsledků opravdu znát. „Když jsem seděl před školou u dotazníků, víc mě studenti poznávali a víc zaškrtávali, že mě znají,“ pochvaluje si Mitro.

Účelem výzkumu nicméně stále zůstává především úspěšné zakončení bakalářské zkoušky. Toto pojetí bakalářské práce se ale v mnohém liší od těch klasických. „Na bakalářském stupni terénní výzkum nepožadují, mě však toto téma baví a tento postup mi doporučila sama vedoucí práce Nadya Jaworsky,“ vzpomíná Mitro. Navíc, ne každý bakalář má možnost zažít díky bakalářské práci tolik prekérních situací. „Perličkou například byly sexuální narážky jedné slečny na mých webových stránkách, které mě ale celkem potěšily,“ směje se.

Pokračování celého výzkumu je nezávisle na hodnocení bakalářské práce ve hvězdách. „Projekt plánuji prozatím na akademické půdě propagovat dál. Mám ale rád změnu a kdybych ho dělal třeba tři roky, musel by mít nějaký vývin,“ zamýšlí se Mitro. Jistý si není ani samotným pokračováním v navazujícím magisterském studiu. Je tedy možné, že se ve své touze po změně například pokusí stát celebritou u protinožců, kam se plánuje podívat příští rok.

blog comments powered by Disqus