Pravda vítězí nad lží i v politice, díky studentskému webu | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Pravda vítězí nad lží i v politice, díky studentskému webu

Do rubriky Fakultní ruchy napsala Dominika Dufková (Neděle,  8. duben 2012)

Sotva pár týdnů funguje web Demagog.cz, o dva roky mladší bráška slovenského Demagoga, a už se mu dostalo značné mediální pozornosti. Studenti, kteří jej spustili, přitom teprve sbírají ve svých nových funkcích zkušenosti. Koordinátorem české verze webu kriticky hodnotícího slova politiků je student naší fakulty Ondrej Lunter. Na jeho popud se úkolu vybírat z promluv politiků výroky, u nichž lze ověřit jejich pravdivost, ujala studentka evropských studií Tereza Skládanková.

Pro neznalé, co je Demagog.cz?

Je to studentský projekt na ověřování faktických výroků politiků, které zazní v Otázkách Václava Moravce. Naše práce spočívá v jejich analýze. Poté ohodnotíme, které jsou pravdivé, nepravdivé, zavádějící či neověřitelné. Naše zjištění si může kdokoli přečíst na našich internetových stránkách, kde výsledky zveřejňujeme.

Je nějaký důvod pro označení nepravda místo nabízející se lži?

Lež bereme tak, že zahrnuje úmysl, ale ten politikům přisuzovat nechceme. Vždy se mohli pouze nevědomky splést, proto jsme zvolili tento z našeho pohledu neutrální výraz.

Odkud se vzal nápad?

Nápad se zrodil na Slovensku v hlavách Ondreje Luntera a Mateje Hrušky. Dívali se na politické debaty a usoudili, že přece není možné, aby si politici říkali, co chtějí, a nikdo je nemohl opravit. Navíc se inspirovali americkými servery. Jeden z nich nedávno získal Pulitzerovu cenu za analýzu prezidentské kampaně. Tak před dvěma lety vznikl web Demagog.sk, na který nyní navázala i česká verze.

Podle čeho výroky vybíráte?

Metodologii, podle níž se vybírají výroky k ověření, vytvořil Matej Hruška. V souladu s ní z analýzy vyřazujeme subjektivní a prediktivní výroky a neověřujeme ani takové, kdy politik mluví o příčině nějakého jevu. Tvrdí dejme tomu, že opatření vlády způsobilo pokles nezaměstnanosti, jenže neexistuje objektivní způsob, jak to s jistotou doložit. Zajímají nás jen faktické výroky, tedy vše, co se dá najít, ověřit a zaštítit oficiálním veřejně dostupným zdrojem. Patří sem různé číselné údaje, informace související se zákony a podobně. Zdroj uvádíme i na webu, tudíž si každý může naše hodnocení výroku ještě zkontrolovat.

V čem přesně vaše práce spočívá?

Poté, co vyberu faktické výroky, případně je doplním o nějaký kontext, aby byly pochopitelné, rozešlu je našim analytikům. Ti mi je ověřené posílají zpět. Mým úkolem je pak zkontrolovat, jestli jimi nalezené zdroje jsou dostatečně relevantní a jestli komentář, který k výroku napsali, dává smysl. Po mně to celé ještě jednou zkontroluje Matej a teprve pak zveřejníme naše výsledky na internetových stránkách. Snažíme se vše stihnout nejpozději do úterního večera.

Kdo jsou analytici, kteří pro Demagoga výroky ověřují?

Všichni jsou studenty naší fakulty a tvoří v současnosti jedenáctičlenný tým. Díky médiím se ale rozšířilo obecné povědomí o Demagogovi.cz, a hlásí se nám proto další lidé z celé republiky, kteří by se rádi zapojili. Všechny je evidujeme, protože do budoucna chceme náš záběr rozšířit na další pořady, například Partii. Ideální by samozřejmě bylo obsáhnout všechna veřejná vystoupení politiků, ale to je utopie.

Které výroky v politické diskuzi převažují?

Nejčastější jsou pravdivé. Z našeho krátkého fungování se toho zatím nedá příliš vyčíst, ale co vím o slovenských statistikách, mají průměrně zhruba šedesát procent pravdivých výroků, patnáct nepravdivých a zbytek jsou zavádějící či neověřitelné. Řekla bych, že u nás jich možná bude i více pravdivých, protože jsme přece jenom měli od začátku větší medializaci. Vidíme dokonce patrný rozdíl mezi dobou, kdy jsme ověřovali výroky, ale web ještě nebyl v provozu a nevědělo se o nás, a současností.

Myslíš tedy, že vaše aktivita zapůsobí na politiky a oni budou své výroky v médiích více hlídat?

Nemůžu s jistotou říct, že by to nutně muselo zabrat. Na druhou stranu první ověřování, o kterém bylo předem známo, že se uskuteční, se týkalo diskuze Sobotky s Nečasem. Na ní padlo dvaačtyřicet výroků, což je rekordní číslo ve srovnání s obvyklými dvaceti, a většina z nich byla pravdivých. Mohla to být náhoda, ale také je možné, že se lépe připravili, jelikož o našem úmyslu věděli. Sám Nečas to tehdy zmiňoval.

Sleduješ ty sama politické debaty?

Když mám čas, pustím si je. Nečekám v neděli netrpělivě u televize, kdy už to začne, ale o politiku se zajímám a sledování politických diskuzních pořadů k tomu patří.

blog comments powered by Disqus