Taneční orchestr bude hrát "chytrý popík" | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Taneční orchestr bude hrát „chytrý popík“

Do rubriky Kultura napsala Martina Tesařová (Pondělí, 11. červen 2012)

Ve spolkovně naší fakulty vzniká po večerech hudební těleso, které chce zaujmout tanečníky napříč univerzitou. Mladí muzikanti plánují vystoupit už tuto plesovou sezonu. Student mezinárodních vztahů a vedoucí orchestru Václav Šebek slibuje, že si na jejich hudbu budou moci „zatrsat“ i lidé, kteří klasické společenské tance neznají.

„Myšlenku na založení tanečního orchestru jsem v hlavě nosil už dlouho. Profesionální orchestr ale vyžaduje úplně jiné podmínky. Je to náročné na čas i peníze. Kamarádi z fakulty mi proto navrhli, abych ho vytvořil pod univerzitou,“ popisuje Václav. Ve spolkovně zkouší muzikanti dvakrát do týdne a náhodní kolemjdoucí mohou přes dveře zaslechnout melodie soulu, popu, funku, R'n'B i jazzu.

Do houslí už ve třetí třídě

Sympatický student ale nezakládal orchestr úplně bez zkušeností. Před příchodem na vysokou školu totiž působil v podobném hudebním uskupení v severočeském městě Ústí nad Labem. Tam se naučil i orchestrální aranžmá.

„K hraní mě přivedli moji rodiče, když jsem byl ve třetí třídě. Přihlásili mě do umělecké školy a jediný obor, kde měli ještě volné místo, byly housle. A tak jsem se na ně začal učit,“ vzpomíná Václav. Profesionálně se ale hudbě věnovat nechtěl. „Občas si říkám, že kdybych víc chtěl, mohl ze mě být třeba houslový virtuos. Teď ale vytáhnu housle jen jednou za rok,“ říká student. Rád si ale zahraje i na jiné nástroje. "Baskytaru jsem držel naposled dneska ráno,“ dodává.

Hráče pořád hledáme

Žánr vznikajícího tanečního orchestru označuje Václav pracovně jako „smart pop“. "Vejdou se do toho filmové melodie, ale třeba i skladba Feeling Good ve verzi od Michaela Bubleho. Chceme hrát pro zábavu tak, aby se na to dalo tančit jinak, než nás učili v tanečních,“ doplňuje student. Po prvních měsících, kdy se muzikanti musí takzvaně sehrát, by chtěl Václav s orchestrem předstoupit před publikum. „Do Vánoc plánujeme dát dohromady tak deset až dvanáct věcí. Chvíli ale bude trvat, než se ustálí sestava. Zatím máme období změn v zápise a pořád nabíráme hráče. Neobsazené jsou vokální party, trumpetisti a otevřeni jsme prakticky každému,“ vyjmenovává Václav.

V Brně existuje několik swingových orchestrů. Touto cestou ale Václav jít nechce. „Tady se dělá swing, protože je tu velká tradice. Neznamená to, že bychom do repertoáru žádnou swingovou věc nezařadili, ale není to tak úplně naše záležitost,“ objasňuje Václav, čím by se měl orchestr lišit.

blog comments powered by Disqus