Studenti sociálních studií se socializují různě | Halas Časopis studentů Fakulty sociálních studií. 32. ročník

Studenti sociálních studií se socializují různě

Do rubriky Téma čísla napsala Alžběta Mrázová (Úterý,  8. listopad 2011)

Prvákoviny, Facebook, hospody a záplava žádostí o přátelství. Seznamování se s novými spolužáky k prvnímu ročníku prostě patří. Naše fakulta, na rozdíl od mnoha jiných, nemá kruhy – skupiny asi o třiceti členech, do kterých jsou studenti rozřazeni podle různých kritérií. Studenti naší fakulty tak mají šanci vybrat si sami z mnoha desítek lidí právě ty, kteří jim sednou nejlépe.

Je mnoho možností, jak se se spolužáky sdružovat i jinde, než na přednáškách – například na serveru Spolužáci, ve facebookových skupinách, na oficiálních oborových párty, v hospodách či na seznamovacích výjezdech pro studenty prvního ročníku. Tradice výjezdů pro prváky je na naší fakultě silná, mohou se tak seznamovat studenti všech oborů kromě sociální politiky a sociální práce, mezinárodních vztahů a politologie.

Účast na seznamovacím víkendu pořádaném staršími studenty je většinou pro získání kontaktů mezi novými spolužáky klíčová. „To, že jsem jela na seznamovák, pro mě bylo zásadní,“ uvedla Alžběta Wurmová, loňská absolventka oboru sociální antropologie. „Utvořilo se tam jádro, se kterým udržujeme kontakty dodnes. Samozřejmě jsme ale v průběhu studia i někoho přibrali nebo naopak pár lidí odpadlo,“ dodala. Seznamovacích výjezdů se většinou účastní i vyučující. Studenti tak mají možnost poznat je i v jiném světle než jako přísné kantory.

Studenti oborů, které nemají tradici výjezdů, většinou pořádají jinou seznamovací akci. Například starší studenti politologie připravují pro prváky tradiční politologické pasování.

Seznamování vládne Facebook

Pro komunikaci s novými spolužáky je významný i internet. „Na všech oborech to bývá tak, že ti akčnější z nového ročníku založí již o prázdninách třídu na webu Spolužáci. Tam se řeší vše od studijních záležitostí po setkání v hospodě,“ vysvětlila studentka sociologie Zuzana Botiková. S nástupem Facebooku ale podle ní Spolužáci upadají a studenti je využívají jen o zkouškovém. „S kamarády z ročníku máme samostatnou facebookovou skupinu. Zpočátku měla jen patnáct členů, ale postupně se přidávají další a další a teď nás je přes šedesát,“ shrnula Botiková. Skupinu na Facebooku mají například i bezpečnostní a strategická studia nebo sociální antropologie. Tu založila dokonce vyučující Eva Šlesingerová a je otevřená všem antropologům nejen z naší fakulty, ale i z jiných univerzit. Studenti se díky ní dozvídají například o různých konferencích.

Párty, bary, hospody

Studenti psychologie se dohodli na pravidelných osobních setkáních. „Zavedli jsme takzvané „psychostředy“ každou druhou středu v měsíci. Je o ně velký zájem a jsou velmi otevřené, schází se studenti všech ročníků bakalářského stupně,“ uvedla studentka prvního ročníku psychologie Lucie Hrubá. Jednou měsíčně se také pravidelně schází sociální antropologové na takzvaných „antropočtvrtcích“, které mají tradici od založení oboru antropologie na naší fakultě. Stejně jako pravidelné vánoční Antropobesídky se čtvrtečních setkání účastní jak učitelé, tak studenti ze všech ročníků.

Oficiální oborové párty za účasti učitelů pořádají i doktorandi na sociologii, kde se na podzim koná takzvaný Sockap. Na podzimním Summitu a jarním Konventu se oficiálně potkávají také vyučující a studenti katedry mezinárodních vztahů. Párty dvakrát do roka si užívají i na bezpečnostních a strategických studiích a důkazem, že studenti s vyučujícími nechodí jen do hospody, je genderový paintball.

Obecně ale platí, že jedinci se seznámí při nějakých příležitostech ze začátku prvního semestru a později kamarádí tyto skupinky spolu. V některých oborech jsou skupiny větší a otevřenější, někde menší a neprostupné. Mohlo by se proto zdát, že člověk, který není aktivní ve hledání kamarádů hned ze začátku, se později do zavedených skupinek hůře dostává. Kdo však chce, cestu ke svým spolužákům si vždycky najde.

blog comments powered by Disqus